Kesihatan

Berikut adalah 6 Vitamin untuk Kulit yang Sihat dan Cantik

Terdapat pelbagai vitamin untuk kulit yang mudah diperoleh, baik dari makanan atau makanan tambahan. Keperluan vitamin untuk kulit cukup bermanfaat, bukan hanya menjadikan kulit lebih sihat, tetapi juga menjadikan kulit kelihatan licin, kencang, dan awet muda.

Kulit adalah organ terbesar yang memainkan peranan penting dalam melindungi tubuh dari kecederaan, penyakit, dan jangkitan kuman, virus, kulat, dan parasit. Kulit juga memainkan peranan penting dalam mengatur suhu dan menghasilkan vitamin D semula jadi tubuh.

Oleh kerana fungsinya sangat penting, wajar jika anda sentiasa menjaga kulit yang sihat. Salah satu cara adalah dengan memenuhi keperluan pelbagai vitamin untuk kulit.

Pelbagai Jenis Vitamin untuk Kulit

Berikut adalah beberapa jenis vitamin yang mempunyai peranan penting untuk kesihatan dan kecantikan kulit:

1. Vitamin A

Vitamin A berperanan menjaga dan memperbaiki tisu kulit yang rosak, mencegah dan membantu mengurangkan kedutan pada kulit, mencegah penuaan dini, dan mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh sinaran UV.

Jumlah pengambilan vitamin A yang perlu dipenuhi oleh orang dewasa adalah sekitar 600 hingga 650 mikrogram sehari. Untuk mendapatkan vitamin ini, anda boleh makan makanan yang mengandung vitamin A, seperti ubi jalar, bayam, wortel, labu, brokoli, tomato, telur, keju, yogurt, dan hati ayam atau daging sapi.

Sekiranya perlu, anda juga boleh mendapatkan cukup vitamin A dari makanan tambahan mengikut cadangan doktor.

2. Vitamin B

Vitamin B kompleks, seperti nikotinamida (vitamin B3) dan biotin (vitamin B7), juga diklasifikasikan sebagai vitamin yang baik untuk kulit dan rambut yang sihat.

Vitamin B berperanan menjaga kelembapan kulit, mengurangi keradangan, dan memberikan perlindungan pada kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar UV dan radikal bebas. Vitamin ini juga baik untuk menyokong pertumbuhan rambut.

Untuk memenuhi pengambilan vitamin B setiap hari, anda boleh mengambil makanan berkhasiat, seperti ayam, telur, susu, sayur-sayuran, kacang-kacangan, ikan dan makanan laut. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan vitamin B yang mencukupi dari makanan tambahan tambahan.

3. Vitamin C

Vitamin C adalah salah satu jenis antioksidan terbaik untuk mencegah dan memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas, pencemaran, dan sinar UV. Vitamin untuk kulit juga dapat mengurangkan risiko barah kulit dan penuaan dini.

Selain memakan sumber makanan vitamin C, seperti jeruk, cabai, dan brokoli, Anda juga dapat memperoleh vitamin C dari suplemen vitamin C. Pengambilan vitamin C harian yang disarankan untuk orang dewasa adalah 75-90 miligram.

4. Vitamin D

Vitamin D adalah nutrien penting untuk meningkatkan penyerapan kalsium dan menguatkan tisu tulang dan gigi.

Selain itu, vitamin D juga penting untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menjaga kulit yang sihat, termasuk untuk menyokong rawatan psoriasis, mencegah jerawat, dan mengatasi keradangan atau kerengsaan pada kulit.

Jumlah pengambilan vitamin D setiap hari yang diperlukan oleh orang dewasa adalah sekitar 15 mikrogram. Bagi orang tua adalah sekitar 20 mikrogram.

Salah satu kaedah termudah untuk memenuhi pengambilan vitamin D harian tubuh adalah berjemur di bawah sinar matahari pagi. Anda juga boleh mendapatkan vitamin ini untuk kulit dengan memakan makanan yang mengandungi vitamin D.

5. Vitamin E

Sama dengan vitamin C, vitamin E juga merupakan jenis antioksidan yang baik untuk menjaga kulit yang sihat. Vitamin E diketahui berguna untuk mengurangkan kedutan, mengatasi kulit kering, mengurangkan keradangan pada kulit, dan mencegah dan menghilangkan bintik-bintik gelap pada kulit.

Vitamin untuk kulit biasanya mudah didapati dalam beberapa produk penjagaan kulit atau penjagaan kulit kulit, sama ada dalam bentuk losyen, krim, atau serum.

Secara amnya, jumlah pengambilan vitamin E yang perlu dipenuhi oleh orang dewasa adalah sekitar 15 mikrogram sehari. Anda boleh mendapatkan vitamin ini untuk kulit dari pelbagai makanan, seperti kacang, biji, gandum, dan minyak sayuran yang sihat, seperti minyak kacang soya dan minyak zaitun.

6. Vitamin K

Vitamin K adalah vitamin yang berperanan penting dalam membantu proses pembekuan darah dan pemulihan luka atau lebam pada kulit. Selain itu, vitamin K diketahui dapat membantu dengan pelbagai keadaan kulit, termasuk bintik-bintik gelap, beg di bawah mata, parut, dan tanda regangan.

Pengambilan vitamin K harian yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 55–65 mikrogram. Bagi remaja, 35-55 mikrogram. Selain sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, dan bijirin yang diperkaya dengan vitamin K, vitamin ini untuk kulit boleh didapati di pelbagai produk penjagaan kulit.

Itulah pelbagai jenis vitamin untuk kulit yang penting anda memenuhi pengambilannya setiap hari. Selain vitamin ini, anda juga perlu memenuhi pengambilan nutrien lain untuk mengekalkan kulit yang sihat, seperti protein, lemak sihat, dan karbohidrat.

Jangan lupa juga membersihkan kulit anda secara teratur dan menjaga kesihatannya dengan menjauhkan diri dari paparan sinar matahari yang berlebihan, menggunakan pelindung matahari ketika melakukan aktiviti di bawah terik matahari, minum air secukupnya, dan menggunakan pelembap. penjagaan kulit mengikut jenis kulit anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai vitamin untuk kulit atau mengalami gejala yang berkaitan dengan gangguan kulit, berjumpa dengan doktor anda.