Kehidupan yang sihat

Melihat Kelebihan Temulawak

Temulawak adalah salah satu tanaman khas Indonesia. Manfaat halia yang sering digunakan adalah sebagai ramuan asas dalam ubat-ubatan herba untuk merawat masalah kesihatan dan produk kecantikan. Bahagian temulawak yang dipercayai paling berkhasiat untuk kesihatan adalah akar dan batang yang tumbuh di dalam tanah.

Temulawak dikenali dengan beberapa nama, termasuk Curcuma, Curcuma de Java, Curcuma Javanais, Cúrcuma Javanesa, Curcuma xanthorrhiza, Curcumae Xanthorrhizae Rhizoma, Java Turmeric, Safran des Indes, Témoé-lawacq, Témoé-lawaq, Temu Lawak, Temu Lawak, Temu Lawak, Temu Lawak, Temu Lawak Lawa. Tumbuhan ini dipercayai oleh orang ramai mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Adakah Temulawak Betul Berkesan?

Manfaat temulawak dipercayai dapat membantu merawat beberapa jenis penyakit, salah satunya adalah gangguan pencernaan seperti sindrom iritasi usus (sindrom iritasi usus), gangguan pundi hempedu, dan penyakit hati. Keadaan ini biasanya disertai dengan gejala seperti kembung, pedih ulu hati, dan loya.

Sementara itu, mengenai khasiat halia yang didakwa dapat meningkatkan selera makan dan merangsang pengeluaran hempedu, penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan.

Dari kajian yang telah dilakukan, khasiat halia mempunyai pengaruh terhadap metabolisme lipid atau lemak. Metabolisme lemak adalah proses memecah asid lemak menjadi tenaga untuk badan. Kajian ini mendapati temulawak mengandungi bahan aktif selain curcuminoids, yang mempengaruhi sistem metabolisme lemak.

Kesan Sampingan Temulawak

Walaupun semula jadi, penggunaan halia tidak boleh sewenang-wenangnya kerana boleh menyebabkan kesan sampingan. Terdapat beberapa kumpulan yang tidak digalakkan mengambil jahe, termasuk:

  • Wanita hamil dan menyusu

    Kesan sampingan dalam kumpulan ini tidak diketahui dengan pasti, tetapi anda harus mengelakkan penggunaan halia. Dikhuatiri temulawak boleh mengganggu janin dalam rahim dan bayi yang telah dilahirkan.

  • Pesakit dengan gangguan hati dan pundi hempedu

    Temulawak dikatakan mengandungi banyak zat yang dapat merangsang pengeluaran hempedu, yang dapat memperburuk keadaan.

Dos Penggunaan Temulawak

Pengambilan halia jangka panjang atau jangka panjang boleh menyebabkan rasa mual dan menyebabkan kegatalan pada perut. Sebaiknya jahe dikonsumsi dalam waktu yang singkat, dan bukan untuk jangka panjang, selama maksimum 18 minggu, untuk mengelakkan kesan sampingan yang sebenarnya akan membahayakan tubuh.

Hingga kini, kajian ilmiah mengenai dos penggunaan untuk mendapatkan manfaat temulawak masih diteliti dan dikaji. Oleh itu, anda harus lebih berhati-hati dalam mengkonsumsi jahe, menyesuaikannya dengan keadaan kesihatan, usia, dan latar belakang kesihatan anda. Sekiranya anda mengambilnya dalam bentuk suplemen herba, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu dan mematuhi peraturan penggunaannya untuk mengelakkan kesan sampingan yang membahayakan tubuh anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found