Kesihatan

Adakah benar bahawa pembersih tangan boleh dibuat sendiri dan bagaimana ia selamat?

Penyebaran penularan virus Corona di Indonesia telah membuat topeng, makanan tambahan, sabun antibakteria, dan sebagainya pembersih tangan menjadi mahal dan jarang berlaku di pasaran. Oleh itu, beberapa orang mula membuat pembersih tangan rumah sahaja. Kemudian apa? Buatan rumahpembersih tangan adakah ini selamat digunakan?

pembersih tangan adalah produk pembersih tangan berasaskan alkohol yang boleh berbentuk gel atau cecair. Produk ini digunakan untuk membersihkan tangan agar tidak bersih dari virus dan bakteria.

Walaupun tidak berkesan seperti air dan sabun, pembersih tangan boleh digunakan apabila anda menghadapi masalah mencari air bersih dan sabun untuk mencuci tangan. Anda juga boleh menggunakan pembersih tangan ini setelah menggunakan tandas awam.

Sekarang pembersih tangan menjadi sasaran ramai orang kerana cara menggunakannya praktikal dan boleh digunakan di mana sahaja. Walau bagaimanapun, harganya pembersih tangan kini melambung tinggi kerana permintaan tinggi.

Untuk menjimatkan lebih banyak lagi, sebilangan orang memilih untuk membuat pembersih tangan bersendirian. Malah, dikhabarkan ada pihak yang menggunakan vodka sebagai pengganti tangan pembersih. Sebenarnya, kandungan alkohol dalam minuman hanya 40%, yang bermaksud ia tidak berkesan untuk menghalau kuman.

boleh Pembersih tangan Buatan sendiri?

Jawapannya adalah ya, tetapi dengan syarat. pembersih tangan yang berkesan membunuh kuman dan selamat untuk kulit adalah yang mengandungi sekurang-kurangnya 60% alkohol dan pelembap kulit. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mempunyai garis panduan mengenai proses pembuatannya Pembersih tangan buatan sendiri ini.

Walaupun begitu, proses pembuatan memerlukan kaedah pengukuran yang tidak mudah serta alat dan bahan kimia yang tidak mudah dicari, malah cenderung asing di telinga orang biasa. Contohnya, anda harus menyediakan etanol 96% atau alkohol isopropil 99.8%.

Walaupun anda boleh membelinya di kedai kimia, menyimpan alkohol di rumah boleh membahayakan. Selain mudah terbakar, dikhuatiri alkohol dapat diminum oleh anak kecil kerana bentuk dan warnanya yang serupa dengan air.

Untuk memastikan kebersihan penyelesaiannya pembersih tangan, anda juga harus menyediakan hidrogen peroksida 3%. Bahan ini berfungsi untuk membunuh kuman yang mungkin terdapat dalam larutan. Sama seperti alkohol, hidrogen peroksida juga tidak digalakkan di rumah, kerana cecair ini dapat merosakkan kulit jika terkena kulit secara langsung.

Proses membuat pembersih tangan juga tidak semudah yang anda fikirkan, kamu tahu. Ketepatan yang tinggi diperlukan semasa mencampurkan bahan untuk menghasilkan pembersih tangan dengan kandungan alkohol yang betul dan bebas dari kuman.

Di samping itu, wang yang anda perlukan untuk membeli alat dan bahan kraf pembersih tangan ini juga tidak kecil. Jadi, sebenarnya masih lebih baik untuk dibeli pembersih tangan yang kandungannya telah diluluskan dengan jelas oleh kerajaan.

Sekiranya harganya terlalu mahal, tidak ada masalah. Anda tidak perlu mempunyai pembersih tangan, okey?. Mencuci tangan dengan sabun dan air sebenarnya lebih berkesan untuk membunuh kuman. kamu tahu. Sekiranya anda tidak dapat mencari tempat untuk mencuci tangan, jauhkan tangan dari muka sehingga anda mencuci tangan.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai virus Corona, anda boleh bertanya kepada doktor, secara langsung atau melalui e-mel berbual dalam aplikasi Alodokter. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found