Keluarga

Ibu, Mari Beri Protein Sayuran untuk Anak-anak

Selain protein haiwan, menyediakan pengambilan protein sayur-sayuran untuk kanak-kanak juga penting. Selain lebih berpatutan, protein sayuran lebih mudah diproses dan mempunyai banyak faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Protein sayur adalah protein dari tumbuh-tumbuhan. Tidak seperti protein haiwan yang berasal dari haiwan, protein sayuran tidak mengandungi kolesterol atau asid lemak tepu.

Protein sayur bukan hanya untuk vegetarian, kamu tahu. Terdapat banyak faedah memakan protein tumbuhan untuk anak-anak, seperti mencegah kegemukan, menjaga kesihatan jantung, dan mengurangi risiko pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes, di kemudian hari.

Di samping itu, mengajar anak-anak untuk mengonsumsi protein sayuran seawal mungkin juga dianggap dapat membantu memelihara alam sekitar, kerana proses memproses tanaman menjadi makanan menghasilkan pelepasan gas rumah kaca yang lebih rendah daripada haiwan.

Sumber Protein Sayuran untuk Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa sumber protein sayuran yang mempunyai banyak faedah untuk pertumbuhan dan perkembangan anak:

1. Susu soya

Susu soya adalah sumber protein sayuran yang sangat baik untuk kanak-kanak. Susu ini dibuat dari kacang soya atau kacang soya yang diproses dengan cara mengisar dan mendidih. Walau bagaimanapun, untuk kanak-kanak, anda harus memberikan formula soya.

Susu formula soya adalah susu yang diformulasikan dari isolat protein kedelai dan diperkaya dengan nutrien lain, seperti serat, kalsium, vitamin, dan asam lemak omega-3 dan omega-6, sehingga bermanfaat untuk menjaga fungsi saluran pencernaan, mendukung perkembangan otak, dan mengoptimumkan pertumbuhan tulang.

Kandungan tenaga dan nutrien dalam formula soya telah disesuaikan dengan keperluan harian kanak-kanak. Jadi, susu formula soya dapat menggantikan formula susu lembu untuk memenuhi keperluan pemakanan anak-anak.

Selain itu, susu formula kedelai juga dapat menjadi pilihan bagi anak-anak yang mengalami intoleransi laktosa dan alergi susu sapi, kerana formula kedelai tidak mengandung laktosa dan jenis proteinnya juga berbeza dengan protein yang terdapat dalam susu lembu.

2. Tahu dan tempe

Tahu dan tempe juga merupakan sumber protein sayuran yang baik untuk dimasukkan ke dalam diet anak-anak. Bukan hanya protein, tahu dan tempe juga kaya dengan zat besi dan kalsium yang sangat baik untuk kesihatan tulang anak-anak.

Ibu boleh menghidangkan tahu dan tempe untuk si kecil dengan menggoreng, memasukkannya ke dalam sup, atau menumisnya dengan sayur-sayuran kegemarannya.

3. Oatmeal

Ibu juga boleh menjadikan oatmeal sebagai pilihan protein sayur untuk anak-anak. Selain protein, oatmeal juga mengandungi karbohidrat, vitamin, mineral, serat, dan lemak sihat yang berguna untuk kesihatan anak-anak secara keseluruhan.

Bukan hanya kerana kandungan khasiatnya yang bermanfaat, oatmeal juga mudah dibuat menjadi bubur bertekstur lembut yang menjadikan anak mudah mengunyah dan menelan. Ibu boleh menghidangkan oatmeal dengan susu dan buah potong kegemaran anak.

Memperkenalkan protein sayur-sayuran kepada anak-anak tidak selalu mudah, kerana rasanya cenderung lebih hambar daripada protein haiwan yang mungkin membuat anak-anak tidak mahu memakannya.

Perlahan-lahan, cubalah memperkenalkan anak anda kepada makanan protein sayuran. Namun, tidak perlu memaksanya, Bun. Daripada mendapat manfaat daripada protein sayur-sayuran, si kecil boleh malas makan.

Sekiranya anda masih ragu-ragu mengenai pengambilan protein sayur-sayuran untuk kanak-kanak, anda boleh berjumpa doktor mengenai pilihan makanan apa yang baik dan sesuai dengan keadaan kesihatan si kecil anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found