Kehidupan yang sihat

4 Pilihan Vitamin Kuku Yang Menjadikan Kuku Anda Sihat

Vitamin mempunyai banyak faedah untuk badan kita. Salah satunya adalah menjaga kuku yang sihat. Sekiranya anda ingin mempunyai kuku yang sihat dan cantik untuk dilihat, anda boleh mencuba beberapa pilihan vitamin di bawah.

Beberapa vitamin berperanan dalam pertumbuhan dan kesihatan kuku. Kekurangan vitamin ini boleh menjadikan kuku anda rapuh, rapuh, atau sukar tumbuh.

Pelbagai Vitamin Kuku yang Anda Perlu

Untuk mendapatkan kuku yang sihat dan cantik, anda perlu mendapat cukup vitamin kuku berikut:

1. Biotin

Biotin adalah nama lain untuk vitamin B7. Vitamin kuku ini mempunyai banyak faedah dalam pertumbuhan rambut dan kuku. Salah satunya adalah dengan mencetuskan pengeluaran asid amino yang merupakan komponen asas kuku untuk tumbuh. Inilah sebabnya mengapa biotin baik untuk mencegah kuku patah atau rapuh.

Untuk mendapatkan kelebihan vitamin B7, anda boleh memakan kuning telur, cendawan, gandum, dan gandum.

2. Vitamin B9 dan B12

Selain biotin, vitamin B9 dan B12 juga mempunyai manfaat untuk menjaga kuku yang sihat. Kekurangan dua vitamin kuku ini boleh menyebabkan kuku menjadi rapuh dan mempunyai bintik-bintik coklat atau biru-hitam.

Vitamin B9 dan B12 dapat membantu penyerapan zat besi dan penghasilan sel darah merah, sehingga menyokong penyebaran nutrien dan oksigen ke kuku. Ini tentu akan menjadikan kuku lebih sihat dan kuat.

Anda dapat memenuhi keperluan vitamin B12 dari makanan, seperti daging sapi, ayam, ikan, dan susu. Walaupun vitamin B9 anda dapat dari sayuran hijau, jeruk, lemon, limau, kacang, dan alpukat.

3. Vitamin C

Vitamin C atau asid askorbik tidak hanya berguna untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan mengurangkan risiko penyakit jantung, tetapi juga untuk menjaga kuku yang sihat. Vitamin kuku yang juga antioksidan berperanan dalam penghasilan kolagen yang merupakan protein pembentuk kuku.

Kolagen penting untuk mengekalkan kekuatan kuku. Inilah yang menyebabkan kekurangan vitamin C dan penghasilan kolagen menyebabkan kuku anda rapuh dan lambat tumbuh.

Untuk memenuhi keperluan vitamin C, anda boleh makan sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti jeruk, strawberi, kiwi, tomato, dan sayur-sayuran hijau.

4. Vitamin E

Vitamin E mengandungi antioksidan yang berguna untuk mengurangkan kerosakan kuku yang disebabkan oleh pendedahan cahaya ultraviolet. Selain itu, vitamin kuku ini juga dapat merawat kuku yang patah dan rapuh, berkat kemampuannya melembapkan kuku.

Anda boleh mendapatkan kelebihan vitamin E dengan memakan alpukat, minyak zaitun, dan kuman gandum.

Anda boleh mendapatkan kuku yang sihat dan cantik dengan memakan makanan yang sihat dan berkhasiat, terutama yang kaya dengan vitamin kuku. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan yang mengandungi pelbagai vitamin kuku di atas, jika pengambilan dari makanan sahaja tidak mencukupi.

Sekiranya pengambilan vitamin kuku tidak berfungsi untuk masalah kuku anda, misalnya, kuku anda kelihatan kusam, mudah pecah, atau berubah warna, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found