Kesihatan

Kesan Kekurangan Karbohidrat dan Cara Mengatasinya

Karbohidrat adalah salah satu nutrien penting untuk tubuh manusia. Ramai orang menjauhi karbohidrat untuk menurunkan berat badan. Tetapi sebenarnya, kkeseimbangan pengambilan pemakanan perlu diambil kira. KKekurangan karbohidrat sebenarnya boleh mengganggu kesihatan.

Manfaat utama karbohidrat untuk tubuh adalah memberikan tenaga untuk aktiviti, dari bernafas hingga berjalan. Selain itu, karbohidrat juga berfungsi untuk mencegah penyakit dan menjaga berat badan, terutama karbohidrat kompleks yang berasal dari beras dan gandum, buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menganjurkan pengambilan karbohidrat antara 350-390 gram sehari untuk lelaki, dan 300-320 gram sehari untuk wanita.

Kekurangan karbohidrat boleh berlaku jika anda mengehadkan pengambilan karbohidrat atau mengikuti diet rendah karbohidrat untuk menurunkan berat badan.

Kesan Kekurangan Karbohidrat

Kekurangan karbohidrat dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari sakit kepala, merasa lemah, hingga rentan terhadap penyakit. Kesan kekurangan karbohidrat boleh berlaku dalam jangka pendek dan jangka panjang. Inilah penjelasannya:

Jangka pendek

Dalam jangka pendek, kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan ketosis, yang merupakan keadaan ketika tubuh menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Gejala ketosis termasuk sakit kepala, kelemahan, kekeringan, mual, pening, dan mudah marah.

Ketosis boleh menyebabkan penumpukan keton di dalam badan. Dalam jangka masa panjang, penumpukan keton ini boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius, seperti asidosis, koma, dan juga kematian.

Jangka panjang

Kekurangan karbohidrat yang berterusan juga akan memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan, iaitu:

  • Kekurangan nutrien.
  • Kolesterol tinggi. Ini kerana orang yang menjalani diet rendah karbohidrat biasanya akan menggantikan pengambilannya dengan makanan yang tinggi lemak atau protein. Diet ini dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah, sehingga risiko penyakit jantung dan strok juga akan meningkat.
  • Kerosakan saluran darah.
  • Peningkatan risiko terkena barah.
  • Mudah menurunkan berat badan.

Mengatasi Kekurangan Karbohidrat

Perkara pertama yang perlu dilakukan ketika mengalami kekurangan karbohidrat adalah memenuhi pengambilan karbohidrat harian anda, dengan:

  • Makan sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga mengandungi banyak serat, yang dapat membuat anda kenyang lebih lama.
  • Makan pelbagai makanan sihat dengan pemakanan seimbang, yang bermaksud bahawa mereka harus mengandungi karbohidrat kompleks, protein, lemak sihat, vitamin, mineral, serat, dan jumlah cairan yang mencukupi.
  • Ambil susu dan produknya yang diproses. Selain menjadi sumber karbohidrat, susu juga merupakan sumber protein, vitamin, dan kalsium yang sangat baik.
  • Makan makanan yang diperbuat daripada biji-bijian atau dedak padi.
  • Hadkan pengambilan karbohidrat sederhana anda. Karbohidrat jenis ini terdapat dalam banyak makanan manis, seperti ais krim atau ais krim

Sekiranya anda mengikuti diet yang membatasi pengambilan karbohidrat, anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan. Doktor akan memeriksa secara terperinci status dan keadaan pemakanan anda, kemudian memberikan cadangan untuk diet yang lebih sihat dan mengikut keadaan kesihatan anda. Sekiranya perlu, doktor juga akan memberikan makanan tambahan atau ubat untuk meningkatkan status pemakanan.