Keluarga

Inilah cara yang baik untuk mendorong semasa melahirkan anak

Mendorong atau mendorong bayi keluar pergi ke saluran kelahiran mungkin merupakan perkara yang menakutkan atau menyukarkannya untuk wanita yang ingin melahirkan secara semula jadi. Terutama jika Perkara Ini adalah pengalaman kelahiran pertama saya. Tetapi jangan terlalu risau, ada beberapa cara yang baik untuk mendorong proses persalinan lebih mudah.

Proses melahirkan biasanya terdiri daripada tiga peringkat. Tahap pertama adalah ketika rahim berkontrak dan bukaan berlaku di saluran kelahiran, bukaan ini berlaku di serviks atau serviks.

Tahap kedua adalah proses di mana kepala bayi mula keluar dari saluran kelahiran, dan anda harus berjuang untuk melahirkan bayi anda. Yang terakhir adalah tahap pengusiran plasenta setelah bayi dilahirkan. sekarang, proses mendorong berlaku semasa anda memasuki tahap kedua.

Bilakah Anda Mesti Berusaha?

Tanda bahawa badan anda sudah bersedia untuk menolak adalah ketika serviks anda diluaskan hingga 10 cm. Pada masa ini, kontraksi yang anda rasakan berlaku setiap 2 hingga 3 minit dengan jangka masa sekitar 1 minit. Anda juga akan merasakan tekanan yang kuat pada dubur, sakit belakang yang teruk, dan keinginan yang kuat untuk mendorong.

Agar dapat mendorong dengan betul dan betul, ayuh, ikuti petua ini:

 1. Sekiranya boleh, cuba cari kedudukan yang paling selesa semasa anda mendorong. Contohnya boleh berada di posisi berjongkok atau berbaring di sebelah anda.
 2. Letakkan dagu di atas dada dan tarik kaki ke arah dada. Kedudukan ini akan membantu semua otot anda berfungsi dengan baik.
 3. Tarik nafas dalam-dalam ketika kontraksi datang, kemudian tahan.
 4. Kencangkan otot perut anda dan mulailah menekan 10.
 5. Kemudian tarik nafas dengan cepat dan tekan kembali hingga hitungan 10. Ulangi sekali lagi.
 6. Cuba tolak tiga kali dengan setiap pengecutan.
 7. Gunakan semua kekuatan anda semasa mendorong. Tetapi pada waktu-waktu tertentu, anda mungkin diminta untuk menekan dengan lembut, agar tidak merobek dinding perineum dan vagina.
 8. Jangan menegangkan wajah anda semasa anda mendorong.
 9. Jangan lupa berehat antara kontraksi untuk meningkatkan tenaga anda.
 10. Semasa anda menekan, anda juga boleh menggunakan otot yang anda gunakan ketika anda mengalami pergerakan usus. Otot-otot ini sangat kuat dan berkesan mendorong bayi keluar. Anda tidak perlu takut membuang najis ketika menggunakan otot ini, kerana ini biasa berlaku semasa bersalin.
 11. Gunakan cermin untuk melihat kepala bayi anda. Ini dapat memberi anda motivasi dan dorongan ketika anda merasa letih semasa proses persalinan. Namun, jangan putus asa apabila anda melihat kepala bayi anda mulai kelihatan tetapi masih sukar dilahirkan.

Sekiranya anda mengambil ubat sakit, seperti epidural, dorongan untuk mendorong mungkin tidak sekuat. Anda mungkin tidak merasakan desakan untuk mendorong. Tetapi jika dorongan untuk mendorong muncul, tanyakan kepada doktor atau bidan anda untuk membantu anda mendorong dengan betul.

Tempoh proses persalinan berbeza bagi setiap wanita hamil, bergantung pada keadaan wanita hamil itu sendiri dan bayinya. Beberapa mengambil masa hanya beberapa minit, sementara yang lain memakan masa berjam-jam.

Sekiranya bayi tidak keluar walaupun dia memberi tekanan yang baik, doktor dan bidan biasanya akan membantu dengan pelbagai prosedur perubatan. Prosedur yang biasa dilakukan ialah melahirkan bayi dengan bantuan forceps atau vakum dan episiotomi untuk melebarkan saluran kelahiran. Ibu yang menjalani prosedur ini biasanya akan mengalami luka di saluran kelahiran, memerlukan jahitan selepas kelahiran normal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found