Keluarga

Sindrom Gadis Baik, Ketika Menjadi Baik Ia Membuat Anda Tidak Puas

Sejak kecil, wanita sering diajar oleh keluarga atau persekitarannya untuk selalu bersikap baik, manis, atau lembut. Ini tidak salah. Namun, jika semuanya mulai terasa seperti beban, ini mungkin merupakan petanda yang anda alami sindrom gadis yang baik.

Sindrom gadis yang baik adalah sikap ketika seorang wanita memaksa dirinya untuk selalu bersikap baik dan menyenangkan orang lain, tanpa memikirkan perasaannya atau bahkan haknya sendiri. Sikap ini membuatnya cenderung menghindari kritikan, konflik, penolakan, dan kesalahan.

Menjadi wanita yang baik tentunya merupakan sikap terpuji. Namun, jika dilakukan dengan paksaan untuk mengorbankan perasaan dan mencederakan diri sendiri, sikap ini tidak wajar dipertahankan.

Ciri khas Sindrom Gadis Baik

Secara umum, sikap sindrom gadis yang baik bersama dengan orang senang. Mereka berdua berusaha melakukan apa sahaja untuk tidak mengecewakan orang lain. Mereka juga cenderung taat dan lebih diam kerana bimbang kata-kata mereka akan menyakiti orang lain.

Berikut adalah ciri-cirinya sindrom gadis yang baik apa yang anda perlu ketahui:

  • Sukar untuk mengatakan "tidak" dan menyatakan apa yang anda mahukan
  • Takut membuat orang lain sedih atau kecewa
  • Kesempurnaan
  • Rasa terpaksa cemerlang
  • Terpaksa melakukan perkara baik untuk menyenangkan orang lain dan berpura-pura bahagia
  • Sangat patuh pada peraturan, walaupun itu adalah peraturan kecil yang tidak penting

Cara Menghilangkan Sindrom Gadis Baik

Dinamakan sindrom gadis yang baik kerana sikap ini umumnya dialami oleh wanita. Kanak-kanak perempuan cenderung matang dengan lebih cepat secara emosi sehingga mereka lebih serius menanamkan nasihat ibu bapa mereka untuk menjadi anak yang baik. Kemungkinan kejadian ini akan menjadi lebih besar sekiranya corak keibubapaan bersifat autoritarian.

Menanamkan nilai-nilai yang telah dimulai sejak kecil kadang-kadang membuat beberapa wanita merasa mereka harus sempurna dan sebisa mungkin untuk tidak mendapat tanggapan negatif dari orang lain. Sebenarnya, sebenarnya apa sahaja yang anda lakukan harus berdasarkan keputusan anda dan untuk kebaikan anda sendiri, bukan yang lain.

Sindrom gadis yang baik ia adalah keadaan yang biasanya berakar umbi. Namun, tidak pernah terlambat untuk melepaskan diri dari sikap ini. Inilah cara yang boleh anda lakukan untuk bebas dari sindrom gadis yang baik:

1. Bersikap tegas

Memupuk ketegasan dalam diri. Sikap ini adalah kemampuan untuk berkomunikasi secara tegas dan jujur, tetapi tetap menjaga perasaan orang lain. Dengan sikap ini, anda akan lebih dihargai dan tidak terus digunakan oleh orang lain.

Cuba berani dalam menyatakan pendapat anda. Katakan "tidak" jika anda diminta untuk melakukan sesuatu yang boleh membahayakan anda. Berikan juga alasan yang baik mengapa anda tidak mahu melakukannya.

2. Elakkan rasa bersalah

Jangan merasa bersalah apabila anda terpaksa menolak permintaan orang lain. Hidup anda bukan hanya untuk menyenangkan orang lain. Jadi, selagi anda mempunyai alasan yang jujur ​​dan munasabah, tidak perlu merasa bersalah, apatah lagi untuk menyalahkan diri sendiri, okey.

3. Membina keyakinan diri

Daripada terus melakukan segala-galanya untuk membuat orang lain gembira, anda lebih baik mengasah kemahiran anda untuk lebih yakin. Pelajari kemahiran baru atau ikuti hobi baru yang selalu ingin anda coba, seperti merajut, mendaki gunung, atau perjalanan solo.

Dengan cara itu, anda akan lebih menumpukan pada kekuatan anda daripada kelemahan anda. Anda juga akan merasa lebih yakin, terutamanya apabila orang lain melihat anda berani membuat keputusan untuk melakukan perkara yang anda sukai dan mengejarnya.

4. Sayangi diri anda

Apabila anda berjaya mencintai diri sendiri, anda akan merasa lebih bahagia dan lebih menikmati setiap proses kehidupan yang anda jalani. Jangan lupa untuk sentiasa bersyukur dengan semua yang anda ada, okey?

Sekiranya anda merasa anda mengalami sindrom gadis yang baik, gunakan kaedah di atas untuk menghentikan sikap ini. Menolong orang lain adalah perkara yang baik, tetapi ingat bahawa anda tidak hidup untuk memenuhi harapan orang lain, tetapi untuk memenuhi impian anda sendiri dan merasa bahagia.

Cuba cari kebahagiaan dan keinginan anda sendiri. Sekiranya anda sukar melakukannya, anda boleh berjumpa pakar psikologi untuk mendapatkan nasihat dan bimbingan untuk berhenti menjadi orang senang dan belajar mencintai diri sendiri.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found