Kehidupan yang sihat

Menjaga Kecantikan Wanita Melalui Bikini Waxing

Bikini waxing adalah penyingkiran rambut di kawasan intim. Ramai wanita melakukannya kerana kesihatan, kebersihan diri, atau hanya ingin mengikuti trend fesyen terkini.

Dipanggil lilin bikini kerana secara amnya rambut kemaluan dikeluarkan sehingga tidak kelihatan ketika memakai bikini. Trend semasa ialah rambut kemaluan yang kelihatan sebagai sesuatu yang boleh dimalukan. Prosedur dilakukan dengan menggunakan lilin untuk menghilangkan rambut atau rambut halus.

Jenis Bikini Waxing

Bikini waxing biasanya boleh dilakukan di salun atau spa oleh jurusolek terlatih. jenis bikini waxing juga berbeza-beza, berdasarkan ukuran kawasan yang akan dirawat. Perbezaan ini juga akan menentukan kos rawatan, termasuk kesakitan yang ditimbulkannya. Berikut adalah beberapa jenis:

 • Bikini lilin Orang Brazil jumlah

  Mengeluarkan semua rambut di sekitar pangkal paha dan organ kelamin.

 • Bikini lilin Separa Brazil

  Rambut di pangkal paha, labia atau bibir faraj, dan punggung dikeluarkan, meninggalkan garis nipis yang mengarah ke atas pusar.

 • Bikini lilin berkembang

  Rambut atau bulu diangkat hingga 5 cm di dalam batas bikini.

 • Bikini lilin tradisional

  Keluarkan rambut di luar kawasan yang ditutupi bikini.

Selain menggunakan lilin seperti dalam prosedur waxing, rambut kemaluan juga dapat dikeluarkan dengan mencukur atau menggunting atau menggunakan laser.

Prosedur Bikini Waxing

Bagi anda yang belum pernah berkain bikini waxing, prosedur berikut akan diikuti:

 • Anda akan diminta menanggalkan semua pakaian dalam dan memakai seluar dalam sekali pakai.
 • Sekiranya rambut kemaluan panjang, maka rambut anda akan dipangkas terlebih dahulu dengan gunting.
 • Lilin hangat disapu pada rambut kemaluan menggunakan spatula, kemudian lilin ditutup dengan plaster.
 • Setelah lilin mengeras, pita ditarik dengan cepat, menarik rambut kemaluan keluar dari akar.

Proses ini menyakitkan, kerana kawasan kemaluan adalah kawasan sensitif. Memampatkan kawasan intim dengan ais yang dibalut dengan kain ketika anda pulang dapat menghilangkan rasa sakit. Lebih kerap anda melakukan bikini waxing, semakin membiasakan diri, semakin kurang menyakitkan.

Risiko Bikini Waxing

Selain kesakitan, seseorang yang akan menjalani proses ini perlu mengetahui risiko yang mungkin timbul di sebalik bikini waxing, termasuk:

 • Folliculitis

  Folliculitis adalah jangkitan pada folikel rambut. Keadaan ini berlaku ketika kulit menjalani bikini waxing mengalami keradangan atau jika terdapat rambut kemaluan yang tumbuh ke dalam kulit. Dalam beberapa kes, jangkitan boleh menjadi lebih serius dan memerlukan rawatan antibiotik.

 • Bengkak

  Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif atau ini adalah kali pertama anda memakai bikini waxing, kulit anda mungkin bengkak. Bengkak biasanya berlangsung satu atau dua hari dan merupakan reaksi biasa.

 • Luka

  Penarikan rambut kemaluan secara paksa sering menyebabkan lepuh atau luka kulit.

 • Hiperpigmentasi

  Risiko bikini waxing Satu lagi adalah hiperpigmentasi, alias warna kulit yang tidak sekata. Keadaan yang berkaitan dengan kesan sampingan jangkitan dan luka setelah memakai bikini waxing.

Segera berjumpa doktor jika kemerahan muncul di kawasan kulit yang semakin mengering, termasuk penampilan nanah, bengkak, dan terasa sakit ketika disentuh. Di samping itu, walaupun tidak mudah dan lebih berisiko, sebilangan orang melakukan wax bikini sendiri di rumah. Yang perlu diingat adalah bahawa alat yang digunakan mestilah steril dan produk yang digunakan mestilah diuji untuk selamat dari BPOM untuk mengelakkan risiko jangkitan. Baca dan ikuti arahan untuk menggunakan produk yang anda gunakan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found