Kehidupan yang sihat

Hati-hati dengan Leptospirosis pada Haiwan Peliharaan di Rumah

Haiwan peliharaan anda mungkin telah dijaga dan dijaga kebersihan sepanjang masa. Tetapi ketika anda keluar dari rumah, haiwan kesayangan anda mungkin dijangkiti leptospirosis dari haiwan lain, atau dari tanah dan air sudah tercemar.

Leptospirosis adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria leptospira, bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan pada haiwan dan manusia.

Penularan dan Gejala Leptospirosis

Manusia berisiko dijangkiti leptospirosis ketika menangani tanah atau air yang telah terkontaminasi dengan air kencing atau darah haiwan yang dijangkiti leptospirosis. Bakteria Leptospira dapat memasuki tubuh melalui selaput lendir atau lapisan mukosa hidung, mulut, mata, dan kulit, atau pada luka terbuka. Anda juga boleh dijangkiti leptospires jika anda minum air yang tercemar bakteria ini.

Gejala yang muncul dalam leptospirosis boleh menyerupai gejala selesema, seperti sakit kepala, demam, dan sakit otot. Di samping itu, gejala leptospirosis juga boleh merangkumi kehilangan selera makan, mual, muntah, dan ruam.

Sementara itu, dalam kes leptospirosis yang teruk atau teruk, gejala boleh berlaku dalam bentuk sakit dada, aritmia jantung, penyakit kuning (menguning kulit dan putih mata), bengkak kaki dan tangan, sesak nafas, dan batuk darah. Leptospirosis yang teruk, juga dikenali sebagai penyakit Weil, mesti segera diubati. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan komplikasi, malah kematian.

Hati-hati dengan Leptospirosis pada Haiwan Peliharaan

Leptospirosis biasanya menyebar melalui air kencing haiwan yang dijangkiti. Air kencing ini boleh mencemarkan air dan tanah. Apabila air atau tanah yang tercemar bersentuhan dengan mata, mulut, hidung, atau luka terbuka manusia, ia akan menyebabkan jangkitan. Pengambilan air yang tercemar atau gigitan haiwan (misalnya tikus) juga boleh menyebabkan jangkitan leptospira pada manusia.

Kumpulan haiwan yang sering menyebarkan leptospirosis adalah babi, anjing, lembu, dan beberapa jenis tikus. Oleh itu, orang yang paling berisiko dijangkiti leptocypra adalah mereka yang sering bersentuhan dengan haiwan ini. Begitu juga dengan seseorang yang gemar melakukan sukan air dan sering berada di sungai atau tasik.

Di Indonesia, leptospirosis juga sering terjadi ketika banjir, kerana genangan air dapat membawa air kencing dari haiwan yang dijangkiti. Lebih-lebih lagi, penyakit ini lebih kerap berlaku di kawasan subtropika dan tropika, seperti di Indonesia.

Haiwan yang dijangkiti bakteria leptospirosis dapat menunjukkan gejala seperti penolakan makan, cirit-birit, demam, muntah, kekejangan badan, dan kelemahan. Sekiranya haiwan kesayangan anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor haiwan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, haiwan ini dapat menyebarkan bakteria yang dapat menjangkiti berbulan-bulan, bahkan bertahun-tahun kemudian.

Cara Mencegah Jangkitan Leptospirosis

Berikut adalah cara untuk merawat dan mencegah risiko dijangkiti leptospirosis yang boleh mengancam nyawa, baik untuk haiwan peliharaan dan manusia:

  • Sentiasa basuh tangan anda selepas bersentuhan dengan haiwan.
  • Jangan biarkan haiwan kesayangan anda mengejar atau memakan tikus liar yang berkeliaran di sekitar rumah. Tikus dan tikus lain boleh membawa leptospirosis.
  • Walaupun tidak melindungi hingga 100%, namun tetap memberikan vaksin antileptospirosis kepada haiwan sebagai langkah pencegahan.
  • Sekiranya haiwan anda kelihatan sakit, elakkan daripada terkena air kencing atau darah haiwan sebelum membawanya ke doktor haiwan. Pakai sarung tangan semasa anda membawa atau memindahkannya.
  • Selepas pemeriksaan, pastikan haiwan anda mengambil semua ubat yang telah diberikan oleh doktor sehingga habis.
  • Gunakan produk pembersih antibakteria ketika membersihkan permukaan atau lantai yang mungkin dijangkiti air kencing binatang yang didiagnosis menderita leptospirosis.
  • Elakkan berkubang apalagi berenang di tasik atau sungai yang mungkin tercemar dengan air kencing haiwan yang dijangkiti leptospirosis.
  • Pakai kasut tertutup semasa berjalan di atas kotoran atau menyeberangi lopak di mana anda tidak pasti seberapa bersihnya.
  • Pakai alat pelindung ketika menyentuh haiwan, seperti sarung tangan ketika menyentuh atau mengendalikan haiwan. Ini juga berlaku semasa anda memproses daging haiwan. Segera hilangkan noda darah atau air kencing haiwan yang mungkin tersekat pada pakaian dan peralatan anda.

Perkara yang perlu diingat, haiwan atau manusia tidak semestinya mengalami gejala tertentu setelah dijangkiti. Seseorang mungkin mengalami gejala ini dalam dua hari hingga sebulan setelah jangkitan berlaku. Secara amnya, penyakit ini dapat diubati dengan antibiotik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, penderita leptospirosis perlu mendapatkan rawatan intensif di hospital.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found