Kehidupan yang sihat

Ayuh, dapatkan ubat sakit gigi yang berkesan

Terdapat pelbagai rawatan di rumah untuk rawatan perubatan yang boleh digunakan sebagai ubat sakit gigi. Rawatan bergantung kepada penyebab sakit gigi dan keparahan keadaan. Rawatan di rumah boleh digunakan untuk merawat sakit gigi ringan, sementara rawatan perubatan mungkin diperlukan untuk sakit gigi yang lebih teruk.

Sakit gigi selepas makan makanan dan minuman tertentu atau setelah menggosok gigi boleh menjadi tanda gigi sensitif. Sakit gigi berlaku ketika gusi surut atau ketika penutup pelindungnya sudah usang, dan makanan menyentuh lapisan dentin.

Dentin mempunyai beribu-ribu tiub kecil dan super kecil yang menuju ke pusat saraf gigi. Apabila makanan panas, sejuk, masam, atau manis langsung menyentuh saraf, ia menyebabkan rasa sakit dan menyebabkan sakit gigi.

Selain itu, keadaan rongga, gigi patah, atau lapisan enamel yang menipis juga boleh menyumbang kepada penampilan kesakitan. Gosok gigi terlalu keras, bulu sikat gigi terlalu kasar, kebiasaan menggosok gigi, dan kesan sampingan penggunaan produk pemutihan gigi juga boleh menyebabkan sakit gigi.

Ubat sakit gigi yang boleh dilakukan di rumah

Penyelesaian untuk sakit gigi atau gigi sensitif boleh dikategorikan kepada dua rawatan, iaitu rawatan di rumah dan rawatan perubatan. Rawatan di rumah yang boleh digunakan sebagai ubat sakit gigi termasuk:

1. Menggunakan ubat gigi khas

Sakit gigi dapat melegakan dengan menggunakan ubat gigi khas untuk gigi sensitif. Ubat gigi boleh digunakan setiap kali menggosok gigi. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, penggunaan ubat gigi ini disarankan untuk dilakukan secara berkala, setiap kali menggosok gigi sekurang-kurangnya 4 minggu.

2. Gunakan cara menggosok gigi dengan betul dan betul

Merawat gigi dengan baik boleh menjadi penawar sakit gigi, lol! Gunakan berus gigi yang selamat digunakan, iaitu berus gigi dengan bulu lembut. Gosok gigi dengan berhati-hati dan perlahan, dengan pergerakan yang tepat. Pastikan untuk menggosok gigi secara berkala dua kali sehari, dan gunakan benang gigi untuk menghilangkan serpihan makanan di antara gigi yang tidak dapat dicapai oleh sikat gigi.

3. Elakkan mencetuskan makanan dan minuman sakit gigi

Elakkan memakan makanan dan minuman yang berasid, panas, sejuk, bersoda, manis, dan terlalu melekit pada gigi, kerana boleh merosakkan lapisan pelindung gigi dan mendedahkan saraf di gigi untuk mengarahkan rangsangan. Sekiranya anda sudah memakannya, jangan tergesa-gesa untuk menggosok gigi. Tunggu sejam sebelum menggosok gigi.

4. Gunakan pelindung mulut

Sebilangan orang mempunyai kebiasaan menggosok gigi ketika tidur. Kebiasaan yang dilakukan tanpa menyedarinya boleh merosakkan lapisan enamel dan akhirnya menjadikan gigi sensitif. Sekiranya anda mempunyai gigi sensitif kerana tabiat ini, gunakan pelindung mulut. Namun, kebiasaan menggiling gigi yang disebabkan oleh keadaan tertentu, memerlukan rawatan perubatan. Oleh itu, lebih baik membincangkan perkara ini dengan doktor anda terlebih dahulu.

5. Elakkan semua proses pemutihan gigi

Apa sahaja yang berkaitan dengan pemutihan gigi boleh mencetuskan sakit gigi. Pilih produk penjagaan gigi yang tidak mengandungi pemutihan gigi. Sebarang bentuk rawatan yang berkaitan dengan pemutihan gigi, misalnya peluntur gigi, juga harus dielakkan.

6. Hadkan penggunaan ubat kumur

Alkohol dan bahan kimia lain dalam ubat kumur boleh menjadikan gigi anda lebih sensitif, terutamanya jika dentin terdedah. Anda dinasihatkan untuk membatasi atau mengelakkan penggunaan ubat kumur. Sekiranya anda ingin menggunakan ubat kumur, pilih ubat kumur yang mengandungi fluorida hanya. Sebagai alternatif, anda boleh berkumur dengan air garam suam dua kali sehari. Garam adalah antiseptik yang berkesan untuk melegakan keradangan dan kesakitan atau sakit pada gigi sensitif.

7. Gunakan bahan semula jadi rumah

Berkumur dengan air madu hangat, berkumur dengan teh hijau, menggunakan ekstrak vanila atau kunyit yang dicampurkan dengan garam dan minyak mustard pada gusi dan gigi yang sakit, boleh berkhasiat sebagai ubat sakit gigi. Menggunakan minyak cengkih juga dapat mengatasi sakit gigi.

Rawatan Perubatan untuk Sakit Gigi

Sekiranya rawatan di rumah sahaja tidak dapat mengatasi keluhan sakit gigi anda, maka rawatan perubatan berikut mungkin diperlukan sebagai ubat sakit gigi, iaitu:

Pelega kesakitan

Sekiranya sakit atau sakit terlalu tajam, anda boleh minum ubat penahan sakit, seperti paracetamol, atau menggunakan gel anestetik yang mengandungi benzokain pada gusi dan gigi sebagai pertolongan cemas untuk mengatasi sakit gigi. Kedua-dua ubat perubatan ini hanyalah terapi sementara.

Elakkan menggunakan produk ini untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun tanpa kebenaran doktor. Yang perlu diingat, elakkan menggunakannya dalam jangka masa panjang, kerana boleh menyebabkan kesan sampingan tertentu.

Rawatan perubatan

Selain mengesyorkan penggunaan ubat gigi khas dan rawatan dengan fluoridaTerdapat beberapa tindakan perubatan yang boleh dilakukan oleh doktor gigi anda sebagai rawatan untuk sakit gigi. Prosedur perubatan ini biasanya bergantung pada keadaan yang mempengaruhi gigi dan gusi anda.

Kesakitan yang disebabkan oleh gigi sensitif dapat dikurangkan dengan menambahkan lapisan gigi, sehingga dentin dilindungi dari makanan atau minuman. Prosedur lain yang mungkin diperlukan adalah pembedahan yang merangkumi rawatan saluran akar, serta cangkok gusi untuk memperbaiki masalah gusi yang rosak atau surut.

Pada dasarnya, ubat sakit gigi tidak selalu menjadi ubat yang diambil. Cara menjaga gigi dan kebiasaan dalam memakan makanan dan minuman setiap hari juga sangat mempengaruhi kesihatan gigi. Rujuk doktor gigi untuk menjalani pemeriksaan gigi secara berkala, serta mendapatkan ubat sakit gigi yang sesuai dengan penyebabnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found