Kesihatan

Vitamin B5 - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vitamin B5 atau asid pantotenik adalah makanan tambahan untuk mencegah dan mengatasi kekurangan (kekurangan) vitamin B5. Vitamin B5 membantu tubuh menguraikan karbohidrat, protein, dan lemak.

Vitamin B5 dapat diperoleh dengan memakan makanan dan minuman yang kaya dengan vitamin ini, seperti brokoli, kubis, ubi jalar, kentang, cendawan, telur, produk tenusu, biji-bijian, daging organ, dan daging. Makanan tambahan vitamin B5 boleh diambil sekiranya pengambilan vitamin B5 dari makanan tidak mencukupi.

Makanan tambahan vitamin B5 tersedia dalam bentuk makanan tambahan yang hanya mengandungi vitamin B5, dalam kombinasi dengan vitamin B lain, atau dalam kombinasi dengan beberapa jenis vitamin dan mineral.

Tanda dagangan Vitamin B5: Cernevit, Nutrimax B Complex, Lexavit, Metcom-C, Nutrimax Rainbow Kids, Selkom-C, Vitamin B Complex

Apa itu Vitamin B5

kumpulanUbat bebas dan ubat preskripsi khas untuk persediaan suntikan
KategoriMakanan tambahan vitamin
ManfaatMencegah dan merawat kekurangan vitamin B5
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vitamin B5 untuk wanita hamil dan menyusuiKategori A: kajian terkawal pada wanita hamil tidak menunjukkan risiko kepada janin dan tidak mungkin membahayakan janin.

Kategori C sekiranya dos melebihi RDA: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Makanan tambahan vitamin B5 dapat diserap ke dalam susu ibu, tetapi dianggap selamat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Ibu yang menyusu dan wanita hamil disarankan untuk mengambil suplemen B5 yang bertujuan khusus untuk wanita hamil atau menyusui.

Bentuk ubatTablet, kaplet, kapsul, sirap dan suntikan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Vitamin B5

Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan vitamin B5:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada vitamin B5 sintetik.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau mengalami penyumbatan usus, hemofilia, atau kolitis.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah menggunakan asid pantotenik.

Dos dan Peraturan Penggunaan Vitamin B5

Dos vitamin B5 berbeza-beza, bergantung pada usia pesakit, keadaan pesakit, dan tujuan penggunaannya. Berikut adalah perincian dos vitamin B5 biasa berdasarkan penggunaannya:

Matlamat: Mencegah kekurangan vitamin B5

 • Dewasa dan remaja: 4-7 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 7–10 tahun: 4-5 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 4-6 tahun: 3-4 mg sehari
 • Kanak-kanak berumur 0–3 tahun: 2-3 mg sehari

Matlamat: Mengatasi kekurangan vitamin B5

 • Matang: 5-10 mg sehari

Kadar Kecukupan Pemakanan Vitamin B5

Keperluan vitamin B5 dapat dipenuhi melalui makanan, makanan tambahan, atau gabungan keduanya. Kadar kecukupan pemakanan (RDA) yang disyorkan berbeza berdasarkan usia dan keadaan kesihatan. Berikut adalah perincian RDA harian untuk vitamin B5 mengikut umur:

 • Umur 0-6 bulan: 1.7 mg
 • Umur 7-12 bulan: 1.8 mg
 • Berumur 1-3 tahun: 2 mg
 • Berumur 4-8 tahun: 3 mg
 • Berumur 9–13 tahun: 4 mg
 • Umur 14 tahun: 5 mg

Wanita hamil dan ibu menyusu memerlukan lebih banyak pengambilan vitamin B5, iaitu 6 mg sehari untuk wanita hamil dan 7 mg sehari untuk ibu menyusu.

Bagaimana nak guna Vitamin B5 dengan betul

Makanan tambahan vitamin dan mineral diambil untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral tubuh, terutamanya apabila pengambilan makanan tidak mencukupi. Perlu diingat, makanan tambahan hanya sebagai pelengkap pengambilan nutrien, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Gunakan suplemen vitamin B5 mengikut keterangan pada bungkusan. Sekiranya perlu, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui dos yang tepat mengikut keadaan anda.

Penyediaan suplemen vitamin B5 dalam bentuk suntikan akan dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Bentuk suntikan vitamin B5 ini disuntik ke dalam vena.

Makanan tambahan B5 dalam bentuk tablet, kaplet, dan kapsul harus diambil bersama makanan. Makanan tambahan ini harus diambil secara keseluruhan. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan suplemen, kerana ini boleh mempengaruhi keberkesanannya.

Makanan tambahan vitamin B5 dalam bentuk sirap perlu digoncang sebelum dimakan. Gunakan sudu pengukur yang disediakan pada bungkusan makanan tambahan untuk dos yang tepat.

Sekiranya anda terlupa mengambil ubat anda, abaikan dan jangan gandakan dos seterusnya.

Simpan vitamin B5 dalam bungkusan tertutup rapat di tempat kering yang sejuk. Elakkan panas dan cahaya matahari langsung. Jauhkan makanan tambahan dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Vitamin B5 dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan vitamin B5 dengan ubat lain boleh menyebabkan interaksi ubat. Satu kemungkinan kesan interaksi adalah penurunan keberkesanan vitamin B5 apabila digunakan dengan ubat-ubatan berikut:

 • Azithromisin
 • Clarithromycin
 • Erythromycin
 • Roxithromycin

Di samping itu, berhati-hati mengambil suplemen vitamin B5 bersama-sama jeli diraja yang juga kaya dengan vitamin B5. Untuk mengelakkan kesan interaksi yang tidak diingini, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu jika anda ingin mengambil vitamin B5 dengan ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vitamin B5

Sekiranya dimakan mengikut dos dan peraturan penggunaannya, vitamin B5 umumnya selamat dan jarang menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin B5 dalam dos yang berlebihan dapat meningkatkan risiko sakit perut dan cirit-birit.