Kesihatan

Phimosis pada bayi, mengenali tanda-tanda dan cara mengatasinya

Phimosis pada bayi adalah keadaan di mana kulup atau kulup zakar melekat pada kepala zakar dan tidak dapat ditarik ke belakang dari sekitar hujung zakar. Keadaan ini biasa berlaku pada bayi dan kanak-kanak yang belum disunat.

Apabila si kecil semakin tua, kulup zakar akan melonggarkan dan terpisah dengan kepala zakar. Walaupun begitu, dalam beberapa kes phimosis pada bayi juga dapat berlanjutan hingga baligh. Sekiranya keadaan ini berlaku, rawatan dari doktor diperlukan untuk mengelakkan masalah kesihatan pada kanak-kanak.

Keadaan Phimosis pada Bayi Yang Perlu Diperhatikan

Phimosis pada bayi adalah keadaan kongenital dan normal bagi bayi. Phimosis pada amnya tidak memerlukan rawatan khas kerana pelekatan kulup dan kepala zakar secara semula jadi akan terpisah ketika anak berusia 5-7 tahun.

Pada sesetengah kanak-kanak, phimosis boleh berlaku sehingga dia memasuki akil baligh. Sekiranya keadaan ini dialami oleh anak anda, jangan terlalu risau selagi tidak ada aduan lain yang menyertainya.

Walau bagaimanapun, jika phimosis disertai dengan gejala kemerahan, sakit, bengkak, atau kesukaran membuang air kecil, bawa anak anda ke doktor dengan segera. Kerana keadaan ini memerlukan rawatan dan rawatan perubatan.

Cara Merawat Phimosis pada Bayi

Tidak ada rawatan khusus untuk phimosis pada bayi. Anda tidak digalakkan menarik kulup dari kepala zakar secara paksa kerana ini boleh menyebabkan kesakitan dan kerosakan pada kulup zakar.

Jadi, bersihkan zakar dengan kerap menggunakan air suam dan sabun ringan setiap kali memandikan anak anda. Selepas itu, keringkan dengan lembut dan elakkan percikan serbuk pada zakar anak kerana ini boleh mencetuskan kegatalan pada kulit.

Cara Mengatasi Phimosis pada Bayi

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan menilai gejala phimosis yang dialami oleh bayi untuk memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan yang dialaminya. Langkah-langkah rawatan yang mungkin diberikan termasuk:

Krim kortikosteroid

Krim kortikosteroid yang ditetapkan doktor harus digunakan pada hujung kulup zakar hingga 3 kali sehari, selama 1 bulan. Tujuan penggunaan krim ini adalah untuk membantu melonggarkan kulit.

Sunat

Sunat dianggap pilihan rawatan terbaik untuk phimosis. Pastikan anda terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai pembedahan sunat pada bayi. Tanyakan kaedah, risiko, dan kapan waktu yang tepat untuk anak disunat.

Phimosis pada bayi perlu dirawat dengan betul. Rawatan phimosis pada bayi berbeza dengan phimosis pada masa kanak-kanak atau baligh, jadi anda disarankan untuk berjumpa doktor agar bayi anda mendapat rawatan yang sesuai.