Kesihatan

Kista ganglion, berhati-hatilah dengan ketulan berisi air di tangan anda

Kista ganglion adalah benjolan seperti gel yang berisi cecair yang biasanya tumbuh di sepanjang tendon atau sendi pergelangan tangan. Sekiranya sista ganglion muncul disertai dengan rasa sakit atau kesemutan, segera bawa ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Kista Ganglion berukuran dari kacang polong hingga diameter 2.5 cm. Selain tangan atau pergelangan tangan, sista ini juga boleh muncul di kaki atau pergelangan kaki. Akibatnya, pergerakan tangan atau kaki mungkin terganggu.

Sehingga kini, punca sebenar kista ganglion tidak diketahui. Terdapat teori bahawa sista ini disebabkan oleh kecederaan atau hentaman yang menjadikan tisu sendi pecah membentuk banyak kista kecil. Kista kecil ini kemudian bersatu dan menjadi lebih besar. Sementara itu, teori lain menunjukkan bahawa terdapat kerosakan pada kapsul sendi atau sarung tendon akibat proses penuaan (degeneratif) yang membolehkan tisu sendi menonjol.

Cara merawat sista ganglion

Kista Ganglion biasanya tidak menyakitkan, hilang sendiri, dan hilang tanpa rawatan, walaupun boleh memakan masa bertahun-tahun. Pesakit dengan kista ganglion umumnya akan disarankan untuk berehat dan mengurangkan pergerakan di kawasan di mana benjolan berada.

Walau bagaimanapun, jika sista disertai dengan rasa sakit, kelembutan, kesemutan, mati rasa, atau kelemahan otot, ini bermakna bahawa kista menekan pada saraf yang berdekatan. Untuk itu ada cara yang dapat dilakukan untuk mengubatinya, yaitu:

 • Imobilisasi

  Kawasan di mana kista ganglion berada boleh dibelahtiang) atau rangka penahan (pendakap gigi) buat masa ini. Tujuannya adalah untuk menghadkan pergerakan kawasan yang terjejas supaya kista tidak membesar. Apabila kista benjolan mengecut, maka rasa sakit mereda kerana tekanan sista ganglion terhadap saraf sekitarnya mereda.

  Belat atau pendakap gigi Dianjurkan untuk tidak menggunakannya dalam jangka masa panjang kerana boleh menyebabkan otot di kawasan sekitar menjadi lemah. Untuk mengelakkan kelemahan otot, kaedah rawatan ini sering digabungkan dengan fisioterapi.

 • Aspirasi (sedutan)

  Aspirasi adalah prosedur yang mudah dan tidak menyakitkan. Pesakit malah boleh keluar dari hospital sebaik sahaja prosedur selesai. Dalam prosedur ini, doktor mengeluarkan cecair dari sista menggunakan picagari.

  Kaedah ini sering menjadi pilihan pertama untuk merawat kista ganglion kerana risikonya dianggap lebih rendah jika dibandingkan dengan pembedahan. Malangnya, prosedur ini mempunyai kelemahan, iaitu bahawa kista ganglion dapat tumbuh semula. Sekiranya ada, satu-satunya cara untuk pergi adalah dengan pembedahan.

 • Operasi

  Terdapat dua jenis pembedahan yang boleh digunakan untuk menghilangkan kista ganglion. Prosedur ditentukan dengan mempertimbangkan lokasi kista ganglion, anestetik yang digunakan, dan pendapat doktor. Dua jenis operasi tersebut adalah:

  • Operasi terbuka

   Dalam prosedur ini, doktor membuat sayatan sepanjang 5 cm di atas lokasi sista ganglion.

  • Operasi arthroscopic

   Juga disebut prosedur arthroscopic. Dalam prosedur ini, doktor membuat sayatan kecil untuk memasukkan kamera kecil (arthroscope) yang memudahkan mereka melihat di dalam sendi. Kemudian arthroscope Ia digunakan sebagai alat panduan untuk membuang sista ganglion.

Selagi kista ganglion masih bertengger di tangan atau kaki anda, disarankan untuk tidak memerah, mencucuk, atau memukulnya. Selain tidak berkesan, kaedah ini juga boleh menyebabkan jangkitan. Sekiranya tiba-tiba ada benjolan di tangan atau kaki anda, disarankan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found