Keluarga

Kenali Bahaya Wanita Hamil di Pesawat

Menaiki kapal terbang ketika hamil sebenarnya selamat sekiranya keadaan wanita hamil dan rahim sihat. Namun, ada beberapa bahaya yang perlu dijangkakan. Ketahui apa bahaya wanita hamil di dalam pesawat dan bagaimana mencegahnya.

Pesawat terbang adalah salah satu mod pengangkutan yang digunakan untuk menempuh jarak jauh. Walaupun terdapat pelbagai risiko yang boleh berlaku, terdapat anggapan bahawa perjalanan dengan kapal terbang dapat membahayakan kehamilan. Ini tentunya membimbangkan setiap wanita hamil.

Risiko Wanita Hamil Menunggang Pesawat

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, ada beberapa risiko yang boleh berlaku ketika wanita hamil menaiki kapal terbang, termasuk:

Pembekuan darah di urat dan urat varikos

Penerbangan jarak jauh membuatkan wanita hamil terpaksa duduk dalam jangka masa yang lama dan jarang mengubah kedudukan badan. Ini dapat meningkatkan risiko pembekuan darah di urat (trombosis urat dalam) dan vena varikos.

Untuk mengurangkan risiko ini, wanita hamil boleh memakai stoking atau stoking mampatan semasa penerbangan. Stoking atau stoking boleh memastikan peredaran darah mengalir.

Pendedahan sinaran

Pendedahan kepada radiasi atmosfer pada ketinggian tertentu boleh menyebabkan bahaya pada janin. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh berlaku sekiranya penerbangan terlalu kerap. Oleh itu, wanita hamil tidak perlu risau sekiranya hanya sekali-sekala melakukan perjalanan dengan kapal terbang.

Pengurangan oksigen dalam darah

Penurunan kadar oksigen dalam darah dapat terjadi kerana semasa penerbangan tekanan udara menurun. Walau bagaimanapun, ini tidak akan membahayakan janin selagi wanita hamil mempunyai badan yang sihat dan pesawat tidak terbang pada ketinggian lebih dari 2,438 meter dari permukaan laut.

Masa yang tepat untuk wanita hamil menaiki kapal terbang

Pada trimester pertama kehamilan, sebilangan wanita hamil sering mengalami loya, muntah, dan keletihan. Ini tentunya boleh mengganggu perjalanan. Di samping itu, risiko keguguran masih cukup tinggi pada tiga bulan pertama kehamilan, tidak kira sama ada wanita hamil itu menaiki kapal terbang atau tidak.

Elakkan juga menaiki kapal terbang ketika anda hamil 36 minggu ke atas. Perjalanan pada usia kehamilan ini boleh menjadi sangat meletihkan dan tidak selesa bagi wanita hamil.

Wanita hamil juga disarankan untuk tidak menaiki pesawat jika mereka mengalami komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia, pecahnya selaput pramatang, atau persalinan pramatang. Oleh itu, pemeriksaan kehamilan sebelum melakukan perjalanan dengan kapal terbang adalah sangat penting.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa waktu yang tepat untuk menaiki kapal terbang ketika hamil adalah ketika anda hamil 13-28 minggu atau trimester kedua. Pada usia kehamilan ini, wanita hamil mula merasa selesa dengan keadaan kehamilan mereka dan risiko keguguran agak rendah.

Petua Menaiki Pesawat dengan Selamat Semasa Hamil

Perkara pertama yang harus dilakukan oleh wanita hamil sebelum melakukan perjalanan dengan kapal terbang adalah berjumpa pakar sakit puan. Ini tetap harus dilakukan walaupun wanita hamil mempunyai kehamilan yang normal.

Di samping itu, wanita hamil juga disarankan untuk memeriksa peraturan syarikat penerbangan yang akan digunakan mengenai polisi wanita hamil untuk menaiki kapal terbang.

Oleh itu, untuk memastikan wanita hamil sihat dan perjalanan udara selesa, ada beberapa petua selamat yang boleh dilakukan, termasuk:

  • Minum banyak cecair agar badan tidak mengalami dehidrasi.
  • Pakai pakaian yang longgar dan selesa.
  • Pilih tempat duduk yang menyediakan banyak ruang untuk bergerak, seperti kerusi lorong.
  • Gunakan dan pasangkan tali pinggang keledar di bawah perut.
  • Jangan duduk terlalu lama. Seboleh-bolehnya jalan-jalan sebentar di lorong sehingga peredaran darah menjadi lancar. Sekiranya itu tidak mungkin, regangkan pergelangan kaki semasa anda duduk.

Sepanjang wanita hamil dalam keadaan sihat dan tidak ada komplikasi ketika hamil, tidak perlu terlalu risau akan bahaya wanita hamil ketika menaiki kapal terbang. Walau bagaimanapun, wanita hamil juga harus memastikan terlebih dahulu kepada doktor bahawa keadaan wanita hamil tidak berbahaya untuk melakukan perjalanan dengan kapal terbang, terutama jika jaraknya jauh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found