Kehidupan yang sihat

Pelbagai Petua untuk Menjaga Kesihatan Jantung

Jantung adalah organ penting yang berfungsi tanpa henti. Jantung memainkan peranan penting dalam mengepam darah ke seluruh badan untuk menyokong kelangsungan hidup. Oleh itu, adalah wajar untuk menjaga kesihatan jantung untuk mengelakkan pelbagai penyakit yang boleh merosakkannya.

Menjaga jantung yang sihat dapat dilakukan dengan beberapa langkah mudah, seperti menjalani gaya hidup dan diet yang sihat. Mungkin anda juga sering mendengar doktor mengesyorkan melakukan senaman secara teratur, menjaga berat badan yang ideal, dan tidak merokok. Ini kerana beberapa langkah ini adalah kaedah yang berkesan untuk menjaga kesihatan jantung.

Cara Menjaga Kesihatan Jantung

Berikut adalah beberapa pilihan gaya hidup untuk menjaga kesihatan jantung anda:

1. Mengberhentiitu kebiasaan asap

Ini kerana bahan toksik dalam rokok dapat merosakkan saluran darah jantung, sehingga lama-kelamaan aliran darah ke jantung menjadi terganggu. Kesannya, fungsi jantung juga akan terganggu kerana kekurangan oksigen dan nutrien.

2. Melakukan aktiviti fizikal (sukan) dengan kerap

3. Makan ikan

Anda boleh memilih ikan, sardin, tuna atau salmon. Makan ikan jenis ini dua kali seminggu secara berkala untuk memenuhi keperluan tubuh untuk asid lemak omega-3.

4. Makan lebih banyak serat

Harus diingat bahawa pengambilan makanan serat harus dilakukan secara beransur-ansur. Tidak boleh makan sayur dalam jumlah besar sekaligus, kerana boleh menyebabkan perut kembung. Semasa mengambil serat, minum lebih banyak air untuk meningkatkan pencernaan.

5. Kurangkan pengambilan lemak tepu

Oleh itu, hadkan pengambilan lemak tepu. Jenis lemak ini terdapat pada daging merah, kulit ayam, makanan olahan, makanan goreng, marjerin, dan produk tenusu tinggi lemak.

6. Mengekalkan tekanan darah

Bersenam secara teratur, mengurangkan pengambilan garam, dan mengehadkan minuman beralkohol adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah tekanan darah tinggi.

7. Mengekalkan kadar gula dalam darah

Tahap gula dalam darah yang tinggi bukan sahaja membahayakan diabetes, tetapi juga berisiko menghidap penyakit jantung. Ini kerana gula darah tinggi dapat merosakkan saluran darah dan saraf yang mengawal jantung dan saluran darah.

Beberapa usaha untuk mengurangkan risiko diabetes adalah menggantikan beras putih dengan beras perang, dan mengurangkan pengambilan gula. Di samping itu, periksa kadar gula darah anda secara berkala, terutamanya jika anda berumur lebih dari 45 tahun.

8. Dapatkan rehat yang cukup

Cuba tidur selama 7-8 jam setiap hari. Kekurangan rehat dapat meningkatkan risiko terkena tekanan darah tinggi, diabetes, dan serangan jantung.

Menjaga kesihatan jantung dapat dimulakan dengan membiasakan diri dengan gaya hidup sihat. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah di atas, anda juga disarankan untuk menguruskan tekanan dan memeriksa kesihatan anda secara berkala kepada doktor agar kesihatan jantung anda terjaga.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found