Kesihatan

Gangguan Dysmorphic Tubuh - Gejala, sebab dan rawatan

Gangguan dysmorphic badan adalah gangguan mental yang dicirikan oleh gejala dalam bentuk kegelisahan yang berlebihan mengenai kelemahan atau kekurangan penampilan fizikal seseorang..

Gangguan dysmorphic badan lebih kerap berlaku pada usia 15 hingga 30 tahun. Penderitaan keadaan ini sering merasa malu dan gelisah kerana menganggap mereka buruk, sehingga dapat mengelakkan pelbagai situasi sosial. Selain itu, penghidap juga sering menjalani pembedahan plastik untuk memperbaiki penampilan mereka.

Gangguan dysmorphic badan mirip dengan gangguan makan kerana mempunyai pandangan negatif dan kegelisahan terhadap penampilan fizikal. Namun, kegelisahan dalam gangguan ini bukan mengenai berat badan dan keseluruhan bentuk badan, tetapi kekurangan fizikal pada bahagian badan tertentu, misalnya kulit berkerut, rambut gugur, paha besar, atau hidung yang rata.

Gejala Gangguan Dysmorphic Badan

Orang yang mengalami gangguan dysmorphic badan mempunyai pemikiran negatif atau perasaan cemas mengenai kekurangan satu atau lebih bahagian badan. Fikiran negatif yang boleh timbul kerana penghidap menganggap bentuk tubuhnya tidak sesuai. Bahagian tubuh yang sering dikhuatiri oleh penderita termasuk:

 • Muka, misalnya kerana hidung terlalu cengkerik.
 • Kulit, misalnya kerana ada kedutan, jerawat, atau luka.
 • Rambut, misalnya kerana rambut menipis, gugur, atau botak.
 • Payudara atau alat kelamin, misalnya kerana zakar terlalu kecil atau payudara terlalu besar.
 • Kaki, misalnya kerana ukuran paha yang besar.

Terdapat beberapa simptom atau tingkah laku yang boleh menjadi tanda bahawa seseorang mengalami gangguan dysmorphic badan, termasuk:

 • Merenung berulang-ulang kali.
 • Menyembunyikan anggota badan yang dianggap tidak sempurna.
 • Meminta orang lain untuk meyakinkannya berulang kali bahawa kekurangannya tidak terlalu jelas.
 • Berulang kali mengukur atau menyentuh kawasan badan yang dianggap tidak sempurna.

Gangguan dysmorphic badan juga boleh berlaku apabila timbul kegelisahan yang berlebihan kerana anda menganggap badan anda terlalu kecil, terlalu kurus, atau tidak cukup berotot. Gejala yang boleh muncul dalam keadaan ini adalah:

 • Terlalu banyak latihan untuk masa yang lama.
 • Pengambilan makanan tambahan yang berlebihan.
 • Menyalahgunakan steroid.

Bila hendak berjumpa doktor

Orang yang mengalami gangguan dysmorphic badan berulang kali dapat berjumpa doktor untuk mencari cara untuk memperbaiki penampilan mereka. Walau bagaimanapun, tujuan perundingan pesakit menjadi kurang tepat.

Anda harus berjumpa dengan pakar psikiatri sekiranya anda melihat tingkah laku yang tidak sesuai dalam menilai penampilan anda, terutamanya jika tingkah laku tersebut mempunyai:

 • Mengganggu kerja, prestasi sekolah, atau hubungan dengan orang lain.
 • Kehilangan keinginan untuk keluar di khalayak ramai dan merasa cemas dengan orang lain.

Keadaan ini boleh menyebabkan kemurungan teruk dan ideasi bunuh diri.

Punca Gangguan Dysmorphic Badan

Penyebab utama gangguan dysmorphic badan tidak diketahui dengan pasti. Walaupun begitu, keadaan ini dianggap timbul disebabkan oleh gabungan faktor-faktor berikut:

 • Genetik

  Menurut penyelidikan, gangguan dysmorphic badan lebih sering terjadi pada orang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit ini. Namun, tidak pasti sama ada keadaan ini diwarisi secara genetik atau disebabkan oleh asuhan dan persekitaran.

 • Keabnormalan struktur otak

  Keabnormalan dalam struktur otak atau sebatian di dalamnya dianggap boleh menyebabkan gangguan disforphik badan.

 • Persekitaran

  Pertimbangan negatif dari persekitaran mengenai gambaran diri penderita, pengalaman buruk di masa lalu, atau trauma pada masa kanak-kanak boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan disforphi badan.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor yang menyebabkan perkara di atas, terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan kemunculan gangguan dysmorphic badan, termasuk:

 • Mempunyai gangguan mental yang lain, seperti gangguan kecemasan atau kemurungan.
 • Mempunyai sifat-sifat tertentu, seperti perfeksionisme atau harga diri yang rendah.
 • Mempunyai ibu bapa atau keluarga yang terlalu kritikal terhadap penampilan mereka.

DiagnosisGangguan Dysmorphic Badan

Gangguan dysmorphic badan sering sukar dikesan kerana banyak penghidap merasa malu dan cenderung menyembunyikan gangguan ini. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan merujuk pesakit yang berulang kali meminta pembedahan plastik ke psikiatri.

Untuk mengetahui punca dan memberikan rawatan yang sesuai, psikiatri akan menilai keadaan mental pesakit dengan:

 • Tanyakan mengenai sejarah keadaan perubatan dan hubungan sosial pesakit dan keluarganya.
 • Lakukan penilaian psikologi untuk menentukan faktor risiko, fikiran, perasaan, dan tingkah laku yang berkaitan dengan pandangan negatif pesakit terhadap dirinya.

Mengendalikan Gangguan Dysmorphic Tubuh

Usaha untuk merawat gangguan dysmorphic badan dilakukan dengan kombinasi terapi tingkah laku kognitif dan ubat-ubatan.

Terapi tingkah laku kognitif

Terapi ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan antara pemikiran, perasaan, dan tingkah laku. Dengan terapi ini, pesakit diharapkan dapat mengembangkan kemampuan mengatasi masalah yang mereka hadapi. Terapi ini memberi tumpuan kepada:

 • Memperbetulkan kepercayaan salah terhadap kelemahan atau kekurangan fizikal pesakit.
 • Meminimumkan tingkah laku kompulsif (melakukan tindakan berulang kali).
 • Memupuk sikap dan tingkah laku yang lebih baik mengenai imej diri dan penampilan fizikal.

Terapi tingkah laku kognitif juga boleh dilakukan secara berkumpulan. Terutama untuk kes-kes gangguan dysmorphic badan pada kanak-kanak dan remaja, terapi tingkah laku ini perlu melibatkan ibu bapa dan keluarga.

Pentadbiran ubat-ubatan

Setakat ini, tidak ada ubat yang dapat merawatnya gangguan dysmorphic badan. Walau bagaimanapun, ubat antidepresan perencat pengambilan semula serotonin (SSRI) dapat diberikan untuk mengurangi pemikiran dan tingkah laku obsesif pada penderita.

Ubat ini diresepkan oleh doktor jika terapi tingkah laku belum dapat mengatasi gangguan yang dialami oleh pesakit, atau jika ada gejala gangguan dysmorphic badan semakin teruk. Ubat SSRI boleh diberikan sebagai terapi tunggal atau dalam kombinasi dengan ubat lain dan terapi tingkah laku.

Sekiranya anda ingin berhenti mengambil ubat SSRI, dosnya harus dikurangkan secara beransur-ansur. Menghentikan ubat secara tiba-tiba boleh menyebabkan gejala gangguan dysmorphic badan muncul semula.

Ubat lain yang boleh diberikan adalah ubat antipsikotik, seperti: olanzapine dan aripiprazole. Ubat antipsikotik boleh diberikan sendiri atau bersama dengan ubat SSRI.

Sekiranya terapi tingkah laku kognitif dan pemberian ubat antidepresan tidak membaiki keadaan pesakit setelah 12 minggu, psikiatri dapat mengubah jenis ubat antidepresan.

Dalam kes yang teruk, pesakit perlu dirawat di hospital, misalnya, jika mereka tidak dapat menjalankan aktiviti harian atau berpotensi membahayakan diri sendiri.

Komplikasi Gangguan Dysmorphic Tubuh

Komplikasi yang boleh timbul pada pesakit dengan gangguan dysmorphic badan termasuk:

 • Masalah kesihatan yang berkaitan dengan tabiat yang dilakukan berulang kali, seperti menusuk kulit.
 • Kemurungan.
 • Gangguan kompulsif obsesif.
 • Penyalahgunaan NAPZA.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found