Kesihatan

Riboflavin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Riboflavin atau vitamin B2 adalah makanan tambahan untuk mencegah dan merawat kekurangan riboflavin. Di dalam tubuh, vitamin ini berperanan penting dalam menjaga kulit, saluran pencernaan, otak, dan sistem saraf yang sihat. Riboflavin juga membantu pembentukan sel darah.

Riboflavin terdapat dalam banyak jenis makanan dan minuman, seperti susu, telur, hati sapi, daging, kacang, sayuran hijau, roti, dan bijirin. Selain daripada sumber semula jadi, riboflavin juga terdapat dalam bentuk suplemen. Makanan tambahan riboflavin diberikan kepada orang yang mengalami kekurangan riboflavin yang tidak dapat memperoleh cukup vitamin ini dari makanan.

Makanan tambahan riboflavin sering dijumpai bersama dengan vitamin B yang lain. Sebagai tambahan untuk mengatasi kekurangan vitamin B2, suplemen ini juga dipercayai dapat digunakan dalam rawatan katarak, tahap tinggi homosistein dalam darah, dan migrain. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatannya.

Tanda dagangan Riboflavin:Arkavit C- Dez, Bio Plus, Curcuma Plus, Cebevit, Damuvit, Ena'O, Farmabex C, Liveril, Hemaviton Action Total Care Imunup, Ififort C, Maltiron Gold, Nutrimax B Complex, Ovacare, Pronamil, Surbex Pro, Sivit - Zinc , Sangobion, Vitamin B Complex

Apa itu Riboflavin

kumpulanUbat over-the-counter dan preskripsi
KategoriMakanan tambahan vitamin
ManfaatMencegah dan mengatasi kekurangan riboflavin atau vitamin B2
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Riboflavin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori A:Kajian terkawal pada wanita hamil tidak menunjukkan risiko kepada janin dan tidak mungkin membahayakan janin.

Kategori C (jika dosnya melebihi RDA):Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Makanan tambahan riboflavin boleh diserap ke dalam susu ibu dan diketahui selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu.

Bentuk ubatKapsul, kaplet, tablet, tablet effervescent dan sirap

Amaran Sebelum Mengambil Riboflavin

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil suplemen riboflavin, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Makanan tambahan riboflavin tidak boleh diberikan kepada seseorang yang alah kepada bahan-bahan yang terdapat dalam makanan tambahan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda menghidap sirosis, hepatitis, atau penyakit pundi hempedu.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil makanan tambahan riboflavin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Riboflavin

Dos riboflavin berbeza-beza, bergantung pada usia pesakit dan tujuan penggunaannya. Sentiasa berjumpa doktor untuk mendapatkan dos yang sesuai untuk keadaan anda. Secara umum, dos penggunaan vitamin B2 adalah seperti berikut:

Matlamat: Atasi kekurangan riboflavin

 • Matang: 5-30 mg sehari, dibahagikan kepada beberapa dos
 • Kanak-kanak: 3-10 mg sehari

Matlamat:Mencegah kekurangan riboflavin

 • Matang: 1-2 mg sehari

Matlamat: Mengatasi sakit kepala migrain

 • Matang: 400 mg sehari

Kadar Kecukupan Pemakanan Riboflavin

Keperluan riboflavin dapat dipenuhi melalui makanan, makanan tambahan, atau gabungan kedua-duanya. Kadar kecukupan pemakanan (RDA) yang disyorkan berbeza berdasarkan usia dan keadaan kesihatan. Berikut adalah perincian RDA harian untuk riboflavin:

 • Umur 0-6 bulan: 0,3 mg
 • Umur 7-12 bulan: 0,4 mg
 • Umur 1-3 tahun: 0.5 mg
 • Berumur 4-8 tahun: 0,6 mg
 • Berumur 9–13 tahun: 0,9 mg
 • Lelaki berumur 13 tahun: 1.3 mg
 • Wanita berumur 13 tahun: 1 mg
 • Wanita berumur 19 tahun: 1.1 mg
 • Wanita hamil: 1.4 mg
 • Ibu menyusu: 1.6 mg

Cara Mengambil RiboflavinDengan betul

Makanan tambahan vitamin dan mineral diambil untuk menambah pengambilan vitamin dan mineral, terutamanya apabila pengambilan nutrien dari makanan tidak mencukupi. Perlu diingat, makanan tambahan hanya sebagai pelengkap, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Ikuti cadangan doktor dan selalu baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan makanan tambahan. Jangan meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Makanan tambahan riboflavin dalam bentuk tablet, kaplet, dan kapsul harus diambil bersama makanan untuk meningkatkan penyerapan vitamin ini. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan suplemen, kerana ini boleh mempengaruhi keberkesanannya.

Untuk tablet riboflavin kecekapan, Larutkan dalam segelas air sebelum meminumnya. Makanan tambahan sirup riboflavin perlu dikocok sebelum diminum. Gunakan sudu pengukur yang disediakan pada bungkusan makanan tambahan untuk dos yang tepat.

Simpan suplemen riboflavin di tempat yang jauh dari cahaya matahari langsung. Jauhkan suplemen ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Riboflavin dengan Ubat-ubatan Lain

Berikut adalah beberapa interaksi yang boleh disebabkan oleh suplemen riboflavin semasa diambil dengan ubat lain:

 • Peningkatan tahap riboflavin dalam badan apabila digunakan dengan ubat antikolinergik atau probenecid
 • Penurunan tahap riboflavin dalam darah apabila digunakan dengan antidepresan trisiklik atau fenobarbital
 • Berkurangnya keberkesanan antibiotik aminoglikosida atau tetrasiklin

Kesan Sampingan dan Bahaya Riboflavin

Sekiranya diambil mengikut dos yang disyorkan, suplemen riboflavin jarang menyebabkan kesan sampingan. Tetapi, jika diambil secara berlebihan, suplemen riboflavin boleh menyebabkan cirit-birit atau membuat air kencing menjadi lebih kuning.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya aduan tersebut tidak mereda atau bertambah buruk walaupun pengambilan makanan tambahan riboflavin telah dikurangkan. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah mengambil makanan tambahan riboflavin.