Keluarga

Petua Memilih Balsem Bayi yang Selamat dan Maksimum Berguna

Balsem bayi sering dipilih oleh ibu bapa sebagai ubat topikal (topikal) untuk membantu melegakan simptom selesema dan batuk yang berlaku pada anak-anak anak. Tetapi sebelum memberikannya, pastikan balm bayi yang anda pilih mempunyai kandungan yang selamat dan selamat memberi faedah maksimum untuk si kecil anda.

Berbanding dengan orang dewasa, kulit bayi lebih nipis dan lebih mudah terdedah kepada kegatalan. Inilah sebabnya mengapa balsem untuk orang dewasa tidak boleh digunakan pada bayi. Balsem bayi mesti dirumus khas untuk bayi dan kanak-kanak, dan dengan bahan yang selamat untuk si kecil.

Bahan Balsem Yang Selamat untuk Bayi

Balsem bayi pada amnya akan mengandungi bahan semula jadi seperti ekstrak bunga chamomile dan kayu putih yang diyakini berkesan untuk melegakan simptom selesema dan batuk, dan menjadikan anda tidur lena. Gunakan balsem bayi yang harum ringan sehingga menjadikan bayi lebih selesa ketika tidur.

Kedua-dua bahan semula jadi ini selamat digunakan untuk balsem bayi kerana mempunyai manfaat yang baik untuk si kecil, iaitu:

  • Ekstrak chamomile

    Apabila anda demam dan batuk, si kecil cenderung cerewet dan sukar tidur. sekarang, sapukan balsem bayi yang mengandungi ekstrak chamomile dapat membantu menyelesaikan kedua-dua masalah tersebut. Chamomile mempunyai kesan santai semula jadi yang dapat mengatasi rasa tidak tidur pada bayi dan orang dewasa. Chamomile Ini juga terbukti dapat menghilangkan gejala kegelisahan dan membuat seseorang merasa lebih tenang.

    Lain daripada itu, chamomile cukup mesra untuk kulit bayi. Apabila digunakan pada kulit, chamomile malah dapat membantu mengatasi kegatalan pada kulit dan membantu proses penyembuhan luka. Sejumlah kajian juga menunjukkan keberkesanan chamomile yang cukup baik untuk rawatan ekzema.

  • Eucalyptus radiata

    Selain diproses menjadi minyak pati, daun dari kayu putih Ia sering digunakan sebagai salah satu bahan asas untuk membuat balsem bayi. Balsem bayi dengan kandungan ini berguna sebagai ubat batuk semula jadi yang membantu mengatasi kesesakan hidung dan batuk kahak.

Dari sebuah kajian, didapati bahawa tanaman ini dapat meningkatkan kekebalan melawan bakteria, dan juga mengurangi keradangan. Terdapat juga kajian pada kanak-kanak yang menunjukkan bahawa ubat-ubatan topikal mengandung kayu putih dapat melegakan batuk dan hidung tersumbat pada waktu malam, sehingga membantu mereka tidur dengan lebih nyenyak.

Penting untuk mengetahui bahawa terdapat dua jenis kayu putih itu dia Eucalyptus globulus dan Eucalpytus radiata. Eucalyptus globulus adalah jenis yang banyak digunakan sebagai minyak pati atau ubat topikal, dan selamat digunakan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 2 tahun. Bagi bayi, kandungan balm bayi yang selamat digunakan adalah jenis Eucalpytus radiata.

Pastikan anda membaca ramuan pada label pembungkusan sebelum memilih balm bayi. Pilih balsem bayi yang dirumus khas untuk bayi dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Untuk mengelakkan kesan yang tidak diingini, pastikan anda mengikuti arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan, terutama agar balm bayi disapu pada dada, leher, dan punggung. Elakkan menggunakan balm bayi di kawasan mata, mulut, muka, alat kelamin, tangan, dan pada kulit anak yang mengalami kerengsaan atau kecederaan.

Sekiranya anak kecil anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mempunyai alahan terhadap ramuan dalam balm bayi, berjumpa dengan pakar pediatrik anda terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menggunakan balm bayi. Sekiranya berlaku reaksi alahan, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found