Keluarga

Ini adalah ciri-ciri hamil dengan anak kembar

Walaupun mengandung anak kembar tidak jauh berbeza dengan kehamilan tunggal, terdapat ciri-ciri mengandung anak kembar yang perlu anda ketahui. Terutama jika anda dan pasangan mengharapkan anak kembar. Dengan cara itu, anda boleh lebih berhati-hati dalam menjaga kehamilan yang sihat.

Ciri-ciri hamil dengan anak kembar sebenarnya dapat diketahui sejak trimester pertama kehamilan. Contohnya, timbulnya rasa mual semasa hamil, badan berasa cepat letih, dan mood lebih tidak stabil.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini kadang-kadang dapat dialami oleh wanita yang mengandung hanya satu janin. Oleh itu, untuk memastikan kehamilan kembar atau tidak, pemeriksaan obstetrik masih diperlukan oleh doktor.

Ciri-ciri Kembar Hamil

Telah disebutkan sebelumnya bahawa ciri kehamilan berganda tidak jauh berbeza dengan kehamilan tunggal. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dapat membezakan dua keadaan kehamilan, termasuk:

1. Sakit pagi yang lebih berat

Walaupun sakit pagi biasanya dialami oleh wanita hamil, tetapi kehamilan kembar boleh menyebabkan sakit pagi lebih berat. Ini kerana pada kehamilan berganda, tahap hormon gonadotropin korionik manusia (HCG) akan lebih tinggi berbanding dengan kehamilan tunggal.

Untuk mengurangkan simptomnya, wanita hamil dengan anak kembar boleh mencuba beberapa cara untuk mengatasi penyakit pagi yang boleh dilakukan di rumah. Namun, jika gejala ini tidak mereda, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

2. Kkenaikan berat badan secara drastik

Peningkatan berat badan yang cukup drastik sejak awal kehamilan boleh menjadi ciri kehamilan kembar. Perbezaan berat badan antara bayi kembar dan kehamilan tunggal boleh mencapai 4.5 kilogram pada usia kehamilan yang sama.

Walaupun kenaikan berat badan yang ketara, ibu yang mengandung anak kembar tidak perlu risau selagi kenaikan berat badan semasa hamil masih ideal.

Ini kerana peningkatan berat badan memainkan peranan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, serta mengurangkan risiko bayi dilahirkan sebelum waktunya atau lahir dengan berat lahir rendah (LBW).

3. Perut kelihatan lebih besar

Pada usia kehamilan yang sama, ukuran perut wanita hamil dengan anak kembar akan kelihatan lebih besar jika dibandingkan dengan wanita hamil tunggal. Ini disebabkan oleh kehadiran dua atau lebih janin di perut wanita hamil kembar.

4. Badan berasa cepat letih

Keletihan pada wanita hamil sebenarnya adalah perkara semula jadi. Walau bagaimanapun, pada kehamilan kembar, keletihan akan terasa lebih berat daripada kehamilan tunggal.

Ini mungkin disebabkan oleh badan yang memerlukan lebih banyak tenaga dan rahim terasa lebih berat jika dibandingkan dengan kehamilan satu janin.

Untuk melegakan keletihan, wanita hamil dengan anak kembar boleh mencuba beberapa cara, mulai dari mengurangkan aktiviti, mendapatkan cukup air dan waktu rehat, hingga mengambil suplemen sesuai dengan cadangan doktor.

5. Sesak nafas yang kerap

Sesak nafas ketika mengandung anak kembar akan terasa lebih teruk jika dibandingkan dengan kehamilan normal. Selain dipengaruhi oleh tahap progesteron hormon yang tinggi, kehadiran dua atau lebih janin dalam rahim dapat mendorong otot diafragma sehingga wanita hamil menjadi tidak selesa ketika bernafas.

6. Jantung berdegup lebih pantas

Menambah berat badan, membawa kembar, dan meningkatkan jumlah darah hingga 70% pada kehamilan berganda boleh menyebabkan jantung bekerja lebih keras. Ini dapat menjadikan degupan jantung pada wanita hamil dengan kembar menjadi lebih cepat atau sensasi berdebar-debar dada muncul.

7. Kemunculan ketidakselesaan

Kehamilan berganda boleh menjadi lebih tidak selesa daripada kehamilan tunggal. Ketidakselesaan boleh merangkumi sakit semasa kehamilan di kaki atau punggung, ketidakselesaan perut, dan panas dada.

Ketidakselesaan ini disebabkan oleh kenaikan berat badan yang melampau dalam beberapa kehamilan dan peningkatan ukuran janin yang menekan perut. Selain itu, ibu yang mengandung anak kembar juga akan mengalami perubahan mood yang lebih cepat.

Walaupun perkara di atas sering menjadi ciri kehamilan kembar, pemeriksaan ultrasound oleh pakar obstetrik untuk mengesahkan kehamilan kembar masih diperlukan.

Di samping itu, pemeriksaan obstetrik juga mesti dilakukan secara berkala untuk memantau keadaan wanita hamil dan janin dan mengelakkan komplikasi kehamilan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found