Kehidupan yang sihat

Manfaat Anchovy untuk Kesihatan Tubuh

Ikan teri adalah salah satu bahan makanan yang popular di masyarakat Indonesia. Walaupun bentuknya kecil, manfaat kesihatannya tidak sekecil ukurannya.

Ikan teri adalah sejenis ikan dari keluarga ikan ikan bilis. Walaupun ukurannya hanya sekitar 12 cm, keluarga ikan ikan bilis mempunyai ciri rasa yang unik. Ikan ini boleh dimakan dengan pelbagai jenis pemprosesan, mulai dari ikan masin, bahan nasi goreng hingga acar dalam cuka. Murah dan senang diperoleh, menjadikan ikan teri sebagai salah satu sumber makanan berkhasiat yang popular di masyarakat.

Pelbagai Manfaat Anchovy untuk Kesihatan

Ikan teri mempunyai banyak faedah, baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Beberapa faedah kesihatan ikan bilis yang perlu anda ketahui adalah:

 • Kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan

  Khasiat ikan bilis tidak terlepas dari kandungan khasiat di dalamnya. Ikan teri kaya dengan protein, lemak, kalsium, zat besi, dan kalium. Selain itu, ikan teri juga mengandungi fosfor, magnesium, zink, niasin, folat, vitamin A, dan vitamin E. Pelbagai nutrien ini menjadikan khasiat ikan bilis sebagai lauk yang baik untuk kesihatan tubuh.

 • Ikan teri baik untuk pesakit kencing manis

  Seorang doktor yang pakar dalam diabetes mendedahkan bahawa ikan teri adalah salah satu makanan yang baik untuk pesakit diabetes. Ini kerana ikan bilis mengandungi protein dan lemak baik. Ikan teri juga tidak mengandungi gula dan karbohidrat, sehingga tidak mempengaruhi kadar gula dalam darah.

 • Mampu menjaga kesihatan jantung

  Salah satu sebab di sebalik cadangan makan ikan bilis adalah kerana ia baik untuk kesihatan jantung. Ikan teri mengandungi banyak minyak ikan. Bukan hanya itu, ikan bilis juga mengandungi vitamin, mineral, dan asid lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan tubuh. Kandungan terakhir ini dianggap mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan jantung. Namun, perlu diingat bahawa banyak ikan teri diproses dengan menggoreng. Cara pemprosesan ini dapat membuat ikan teri yang rendah lemak jenuh sehingga memiliki kandungan lemak tepu yang tinggi, sehingga berbahaya bagi penderita kolesterol tinggi dan penyakit jantung. Oleh itu, anda harus memproses ikan bilis dengan cara lain yang lebih sihat.

 • Baik untuk kesihatan tulang

  Manfaat ikan bilis dianggap baik untuk kesihatan tulang kerana kandungan kalsiumnya yang tinggi. Kalsium, magnesium dan fosfor dalam ikan teri, bersama dengan vitamin D dan C, adalah sumber nutrien penting yang diperlukan untuk menjaga tulang kuat.

 • Membantu mengekalkan kesihatan dan fungsi otak

  Salah satu cara untuk menjaga kesihatan dan fungsi otak adalah dengan memakan makanan berkhasiat tinggi. Ikan teri mengandungi pelbagai lemak baik, seperti asam lemak omega-3, yang baik untuk menjaga fungsi dan pertumbuhan otak. Beberapa kajian menunjukkan bahawa diet yang sihat termasuk ikan di dalamnya dapat mencegah kesan buruk penuaan pada otak, dan mengurangi risiko kemurungan dan strok.

Walaupun ikan bilis memang enak dan mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, anda yang menderita gout disarankan untuk tidak memakan ikan bilis, terutama untuk jenis ikan bilis yang telah diproses menjadi ikan masin. Ini kerana ikan masin mengandungi sebilangan besar sebatian purin, yang boleh menyebabkan asid urik berulang.

Penyelidikan yang berkaitan dengan faedah ikan bilis masih sedikit. Namun, kerana ikan bilis mengandungi pelbagai nutrien, tidak ada salahnya memasukkan ikan bilis dalam menu harian anda. Cuma, pastikan ahli keluarga yang menderita darah tinggi dan gout tidak memakannya dalam jumlah yang berlebihan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found