Keluarga

5 Petua Memilih Kolam Bayi yang Selamat

Memilih kolam bayi yang betul bukan sahaja menjadikan bayi lebih selesa di dalam air, tetapi juga penting untuk keselamatan dan keselamatannya. Nah, ada beberapa petua yang perlu anda ketahui sebagai panduan dalam memilih kolam renang untuk bayi.

Bayi sebenarnya boleh berenang sejak mereka dilahirkan. Namun, masa terbaik untuk membawa bayi anda ke kolam adalah ketika dia berusia 6 bulan atau lebih.

Selain bersenang-senang, berenang memberikan banyak faedah untuk bayi, seperti meningkatkan fungsi kognitif dan keyakinan diri untuk berlatih keseimbangan. Namun, pastikan anda memilih kolam bayi yang betul agar faedahnya dapat diperoleh dengan optimum.

Petua Memilih Kolam Bayi yang Selamat

Sebelum anda berenang, inilah beberapa petua untuk memilih kolam bayi yang selamat:

1. Elakkan membawa bayi ke kolam renang awam

Untuk bayi berumur 6 bulan ke bawah, pastikan anda tidak membawanya ke kolam renang umum untuk semua peringkat umur. Ini kerana air di kolam renang awam terlalu sejuk untuk bayi pada usia ini. Cuba pilih kolam bayi dengan suhu air sekitar 32 darjah Celsius.

Sekiranya anda melihat tubuhnya mula menggigil ketika berenang, segera angkat si kecil dari kolam dan segera panaskannya dengan tuala. Bayi lebih cenderung kepada suhu badan lebih rendah daripada orang dewasa, jadi tidak digalakkan berenang terlalu lama.

2. Pastikan kedalaman kolam renang sesuai untuk bayi

Pilih kolam bayi dengan kedalaman yang sesuai untuk anak kecil anda. Paras air kolam renang yang disyorkan untuk bayi adalah 7-10 cm atau ke bahu bayi. Ini bertujuan agar badannya tetap hangat dan memudahkannya bergerak di dalam air.

3. Elakkan air kolam yang mengandungi klorin

Air di kolam renang awam biasanya mengandungi klorin. Bahan kimia ini boleh menyebabkan kerengsaan, kerana kulit bayi pada amnya masih sangat sensitif. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk lebih selektif dalam memilih kolam renang untuk bayi dan pastikan kolam tersebut tidak menggunakan klorin.

Setelah berenang, segera mandikan si Kecil agar bahan kimia yang terdapat di dalam air kolam renang tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit.

4. Pilih kolam renang yang sentiasa bersih

Bayi mempunyai sistem imun yang lebih lemah daripada orang dewasa. Oleh itu, pastikan anda memilih kolam bayi yang dijaga bersih untuk mengurangkan risiko bayi anda mendapat jangkitan kuman.

Selain itu, bayi tidak dapat mengawal kepalanya dengan baik, jadi risiko bayi menelan air kolam ketika berenang cukup tinggi. Jadi, jangan biarkan si kecil anda berenang sendirian tanpa pengawasan.

5. Gunakan kolam renang plastik

Sekiranya tidak ada kolam bayi di sekitar tempat tinggal anda, anda boleh menggunakan kolam renang plastik untuk memperkenalkan bayi anda berenang. Anda juga boleh mengajarnya berenang menggunakan mandit u b di rumah, jika ada.

Sebelum mengisi air untuk berenang, pastikan bahagian dalam kolam renang plastik bersih dari kotoran. Untuk mengurangkan risiko penyebaran penyakit, mandi anak kecil anda dengan sabun dan air bersih sebelum dan sesudah berenang di kolam renang plastik.

Setelah digunakan, bersihkan kolam renang plastik dan biarkan kering. Apabila kering sepenuhnya, keringkan di bawah sinar matahari sekurang-kurangnya 4 jam.

Persediaan Sebelum Membawa Bayi Berenang

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda sediakan sebelum membawa anak kecil anda ke kolam kanak-kanak, iaitu:

  • Elakkan berenang anak anda jika dia sakit, termasuk cirit-birit, demam, dan selesema yang teruk.
  • Gunakan lampin khas untuk berenang dan ganti lampin dengan segera sekiranya anak kecil anda kencing atau kencing.
  • Jangan segera mengajak si kecil anda berenang jika anda baru sahaja memberinya makan.
  • Hadkan masa anak kecil anda di dalam air dan mulakan sesi berenang pertama dengan jangka masa 10 minit, maka anda boleh meningkatkannya secara beransur-ansur hingga 20 minit.

Selain memilih kolam bayi yang selamat, pastikan anda selalu berada di sisinya ketika dia berenang.

Awasi dan jaga anak anda agar dia tidak lemas atau mengalami perkara yang membahayakannya.

Anda juga boleh berjumpa doktor sebelum membawa anak kecil anda ke kolam bayi untuk mengetahui sama ada keadaan kesihatannya membenarkan atau tidak melakukan aktiviti berenang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found