Kehidupan yang sihat

Baris Ubat Semula jadi untuk Mengecutkan Batu Ginjal

Ubat semula jadi untuk batu ginjal sering menjadi pilihan bagi orang yang menghidap batu ginjal. Walaupun belum terbukti dapat menghilangkan batu di ginjal, ubat semula jadi ini dipercayai dapat mengurangkan ukurannya. Sebelum mencubanya, mari kenali ubat semula jadi ini satu persatu.

Batu ginjal terbentuk dari deposit kristal dan mineral, sehingga teksturnya padat dan keras. Tidak hanya di ginjal, batu ginjal juga dapat muncul di mana saja di sistem kencing atau saluran kencing, termasuk pundi kencing, ureter, dan uretra atau saluran kencing.

Batu ginjal yang kecil dan tidak menyebabkan simptom pada amnya tidak memerlukan pembedahan kerana boleh melalui sendiri melalui air kencing.

Oleh itu, disarankan agar anda minum lebih banyak air sekurang-kurangnya 10 gelas sehari untuk membersihkan pundi kencing dan mengikis batu ginjal. Selain mengambil cecair, terdapat pelbagai pilihan ubat batu ginjal semula jadi yang anda juga boleh cuba merawat penyakit ini.

Perubatan Semula Jadi Batu Buah Pinggang

Berikut adalah beberapa ubat semula jadi untuk mengurangkan saiz batu ginjal:

`1. Jus lemon

Jus lemon mengandungi sitrat yang dapat mencegah pembentukan batu ginjal jenis kalsium. Sitrat juga dapat memecah batu ginjal kecil, sehingga mereka tidak menyekat saluran kencing dan dapat mengalir keluar melalui air kencing dengan mudah.

2. Cuka sari apel

Cuka sari apel mengandungi asid asetik yang dapat mengecut dan melarutkan batu ginjal. Selain itu, cuka sari apel juga dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh batu karang.

3. Jus delima

Buah delima kaya dengan antioksidan yang dapat mencegah perkembangan batu ginjal dan menjaga kesihatan ginjal. Delima juga dapat menurunkan keasidan air kencing, sehingga mengurangkan risiko batu ginjal terbentuk kembali.

Menurut penyelidikan, ubat semula jadi untuk batu ginjal ini juga dapat mengurangkan rasa sakit akibat batu ginjal dengan mengendurkan otot saluran kencing yang tegang.

4. Rumput gandum

Wheatgrass adalah diuretik, jadi batu ginjal lebih mudah disalurkan dengan air kencing. Selain itu, ubat semula jadi batu ginjal ini juga mengandungi nutrien yang dapat membersihkan buah pinggang.

5. Jus saderi

Jus saderi dipercayai dapat membasmi toksin yang terlibat dalam pembentukan batu ginjal. Selain pembersihan, saderi juga dapat membuang toksin bersama dengan batu ginjal yang telah terbentuk.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Menderita Batu Ginjal

Agar proses pemulihan dapat dilakukan dengan cepat, anda tidak hanya boleh bergantung pada ubat semula jadi untuk batu ginjal. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengelakkan batu ginjal menjadi lebih besar atau lebih teruk, iaitu:

  • Minum banyak air
  • Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi purin dan oksalat tinggi, seperti kerang, daging, coklat, ubi jalar, kacang, bayam, dan bit.
  • Hadkan pengambilan minuman berkafein.
  • Berhati-hati semasa mengambil makanan tambahan kalsium.
  • Mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, untuk merawat kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh batu ginjal

Penggunaan pelbagai ubat semula jadi untuk batu ginjal di atas memang dapat mengurangkan ukuran batu ginjal. Namun, jika batu ginjal anda besar, menyebabkan sakit teruk, atau menyebabkan darah keluar ketika anda membuang air kecil, berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found