Kehidupan yang sihat

Pilihan Sabun Muka yang Selamat untuk Kulit Sensitif

Penggunaan sabun untuk kulit sensitif disyorkan untuk orang yang kulitnya mudah marah atau sensitif. Sekiranya anda memilih sabun muka dengan cuai, pemilik kulit sensitif cenderung mengalami masalah pada kulit wajah mereka, seperti gatal-gatal, kulit terbakar, kering dan bersisik, dan juga jerawat.

Istilah kulit sensitif merujuk kepada keadaan kulit yang mudah teriritasi setelah terdedah kepada bahan atau bahan kimia tertentu dalam produk penjagaan kulit wajah, termasuk sabun, toner, kepada kosmetik.

Kadang-kadang, gejala kulit sensitif juga dapat berulang ketika terkena suhu terlalu panas atau sejuk, cahaya matahari, udara kering, hingga debu.

Ciri-ciri kulit sensitif dicirikan oleh kulit yang terasa sakit, gatal, dan merah ketika menggunakan produk penjagaan kulit yang tidak sesuai. Apabila ia berulang, kulit sensitif juga akan menjadi kering, bersisik, dan berjerawat.

Kerana kulit sensitif menjadi jengkel dan meradang, orang dengan jenis kulit sensitif disarankan untuk lebih berhati-hati dalam memilih dan menggunakan kosmetik atau produk penjagaan wajah, termasuk sabun wajah.

Petua Memilih Sabun MukaawakSelamat untuk Kulit Sensitif

Beberapa sabun muka diformulasikan dengan bahan khas yang lebih lembut dan mesra wajah. Biasanya, produk sabun yang lebih sesuai untuk kulit sensitif mempunyai label atau bahan berikut:

1. Mengandungi pelembap

Masam hyaluronik, ceramide, dan niacinamide adalah beberapa bahan yang dapat menjaga kelembapan kulit. Dengan kelembapan kulit yang terjaga, kulit menjadi mudah terdedah kepada kerengsaan.

2. Mengandungi emolien

Pelembap dan pelembap berfungsi sama. Emolien dapat melapisi kulit dengan lebih baik, dan menutup kerak pada kulit yang retak dan jengkel. Ia juga dapat menjadikan kulit sensitif kering dan kasar lebih lembut dan licin.

Contoh bahan emolien adalah urea, gliserin, petrolatum, minyak mineral, dan lanolin.

3. Mempunyai label ringan atau hypoallergenic

Sabun berlabel ringan atau hypoallergenic Ia diformulasikan untuk kulit sensitif. Sabun ini cenderung lembut dan tidak mengandungi bahan yang dapat mengeringkan kulit.

Walaupun begitu, sebilangan pemilik kulit wajah yang sensitif kadang-kadang masih boleh mengalami kerengsaan walaupun sabun muka yang digunakan dilabel hypoallergenic. Jadi, perhatikan komposisi kandungan sabun, kerana mungkin mengandungi bahan yang dapat menyebabkan kerengsaan pada kulit anda.

Bahan-bahan dalam Sabun Muka yang Perlu Dielakkan

Pemilik kulit sensitif harus memilih produk yang lembut atau tidak mengandungi bahan kimia yang boleh mencetuskan kegatalan. Oleh itu, jika anda mempunyai kulit sensitif, disarankan untuk tidak menggunakan sabun kimia berikut:

SLS (surfaktan)

SLS atau surfaktan banyak digunakan dalam sabun pencuci muka. Bahan ini berfungsi untuk mengangkat kotoran dan membuat busa sabun ketika disapu pada wajah.

Walau bagaimanapun, surfaktan juga dapat mengeringkan kulit, menjadikannya mudah menyebabkan kerengsaan kulit dan kerosakan pada orang yang mempunyai kulit sensitif. Oleh itu, sabun ini tidak boleh digunakan oleh pemilik sensitif.

Alkohol dan wangian

Kandungan alkohol dalam produk sabun tertentu boleh mencetuskan gangguan kulit, seperti kerengsaan kulit dan dermatitis kontak. Selain sabun, produk penjagaan kulit wajah lain yang terbuat dari alkohol, sepertitoner dan astringen, juga sebaiknya dielakkan jika anda mempunyai kulit wajah yang sensitif.

Alkohol ini biasanya terdapat dalam sabun atau produk penjagaan kulit wajah yang mengandungi wangian atau minyak wangi.

Bahan pengelupasan atau gosok

Pengelupasan bertujuan untuk membuang sel kulit mati. Walau bagaimanapun, pemilik kulit sensitif disarankan untuk tidak menggosok kulit dengan bahan ini kerana boleh merengsakan kulit.

Bahan pengelupasan terbahagi kepada dua, iaitu pengelupasan fizikal dan kimia. Pengelupasan fizikal biasanya dalam bentuk scrub, sementara pengelupasan kimia dalam bentuk asid salisilik, asid glikolik, asid laktik, dan AHA.

Dengan merawat dengan betul, kulit sensitif anda akan sentiasa sihat dan bebas dari masalah, seperti dermatitis kontak, eksim atopik, rosacea, atau alergi.

Sekiranya anda menghadapi masalah memilih sabun untuk kulit sensitif atau produk penjagaan yang anda gunakan sebenarnya menyebabkan masalah kulit, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar dermatologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found