Kesihatan

Bursitis - Gejala, sebab dan rawatan

Bursitis adalah keradangan bursa, yang merupakan pelincir dan bantal di sekitar sendi yang mengurangkan geseran antara tulang dan tendon ketika mereka bergerak. Gangguan ini biasa terjadi pada sendi lutut, siku, bahu, dan pinggul.

Bursitis boleh disebabkan oleh gerakan berulang atau tekanan pada sendi, menyebabkan keradangan. Keradangan boleh menyebabkan rasa sakit dan bengkak, membatasi pergerakan sendi. Walaupun begitu, bursitis pada umumnya dapat bertambah baik jika mendapat rawatan yang tepat.

Gejala Bursitis

Gejala utama bursitis adalah sakit sendi atau kekejangan pada sendi yang meradang. Kesakitan ini akan bertambah teruk apabila sendi digerakkan atau ditekan.

Selain itu, kawasan sendi yang terkena bursitis juga akan membengkak, merah, dan mungkin terasa panas. Gejala ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan berlangsung selama beberapa hari atau lebih lama.

Mana-mana sendi boleh mengembangkan bursitis. Walau bagaimanapun, gangguan ini lebih kerap berlaku pada sendi yang sering melakukan pergerakan yang sama berulang kali, seperti sendi pinggul, lutut, siku, dan bahu.

Bila hendak berjumpa doktor

Untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk dan komplikasi berlaku, segera berjumpa doktor jika anda mengalami gejala bursitis selama lebih dari seminggu atau jika gejala ini bertambah buruk setelah diberi rawatan bebas di rumah.

Orang yang menderita artritis reumatoid, gout, diabetes, berat badan berlebihan, atau kegemukan juga cenderung menghidap bursitis. Oleh itu, jika anda mengalami keadaan ini, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda secara berkala untuk menjangkakan bermulanya bursitis.

Kembalilah berjumpa doktor sekiranya rawatan bursitis yang diberikan tidak berjaya. Dengan cara itu, doktor dapat melakukan pemeriksaan susulan dan menilai rawatan. Kerana, beberapa jenis artritis boleh serupa dengan bursitis, jadi sering salah didiagnosis.

Anda perlu segera pergi ke UGD jika anda mengalami gejala bursitis yang sangat teruk, sendi tidak bergerak, atau bengkak di kawasan sendi disertai demam tinggi.

Punca Bursitis

Bursitis berlaku apabila bursa menjadi radang. Bursa adalah kantung berisi cecair pelincir yang berfungsi untuk mengurangkan geseran antara tulang, tendon, dan otot semasa pergerakan.

Terdapat 3 keadaan yang sering menyebabkan bursitis, termasuk:

Pergerakan sendi berulang

Mengulangi pergerakan yang sama atau menggunakan sendi yang berlebihan adalah penyebab bursitis yang paling biasa. Ini boleh memberi tekanan pada sendi, menyebabkan sendi menjadi radang.

Contohnya, sering bersandar pada siku atau berlutut untuk jangka masa yang panjang, atau melakukan sukan yang menggunakan sendi yang sama berulang kali dan dalam jangka masa yang panjang, seperti melempar bola atau mengangkat beban.

Kecederaan sendi

Kecederaan sendi boleh menyebabkan bursa meradang. Keadaan ini biasanya berlaku ketika sendi berada di bawah tekanan berat, seperti ketika objek memukul dan menyerang kawasan sendi, membawa objek berat, hingga kemalangan yang menyebabkan trauma pada sendi, dan tulang memukul bursa.

Jangkitan atau penyakit tertentu

Jangkitan bursa dan penyakit yang boleh mempengaruhi sendi dan tulang, seperti rheumatoid arthritis, gouty arthritis, lupus, diabetes, atau penyakit tiroid, juga dapat menyebabkan bursitis.

Di samping itu, terdapat sejumlah keadaan yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena bursitis, termasuk:

 • Mempunyai profesion yang memerlukan pergerakan sendi berulang-ulang, seperti atlet, pelukis, pemain alat muzik, petani, atau pekerja binaan.
 • Mempunyai kebiasaan duduk membongkok, postur yang sangat buruk.
 • Lebih 40 tahun.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk.
 • Biasakan tidak cukup memanaskan badan sebelum bersenam.

Diagnosis Bursitis

Untuk mengetahui sama ada pesakit mengalami bursitis, doktor akan bertanya mengenai aduan dan gejala yang dialami serta sejarah perubatan pesakit. Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, terutama di kawasan sendi.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan. Beberapa ujian yang mungkin disyorkan termasuk:

 • Pemeriksaan makmal

  Dua kaedah pemeriksaan yang dapat dilakukan untuk menentukan penyebab bursitis adalah ujian darah dan analisis cairan sendi dari sendi yang meradang.

 • Imbas

  Imbasan yang boleh dilakukan untuk mengesahkan keadaan bursitis adalah sinar-X, ultrasound, atau MRI.

Rawatan Bursitis

Rawatan bursitis akan disesuaikan dengan sebab dan keadaan pesakit. Matlamat rawatan bursitis adalah untuk meringankan keluhan dan merawat penyebabnya.

Untuk rawatan awal, langkah-langkah berikut boleh diambil:

 • Rehatkan sakit sendi. Usahakan untuk tidak menggerakkannya terlalu kerap dan elakkan aktiviti yang memberi tekanan pada kawasan tersebut.
 • Kompres kawasan bursitis dengan kompres sejuk selama 10 minit, 3-4 kali sehari, dan lakukan selama 2-3 hari.
 • Sediakan bantal atau bahan yang dapat menyokong kawasan sakit bursitis semasa tidur, misalnya dengan timbunan bantal.
 • Cuba jangan berdiri terlalu lama jika sakit berlaku di pinggul atau lutut.
 • Elakkan tidur di sisi anda dengan permukaan tilam secara langsung pada sendi yang sakit. Gunakan bantal untuk menyokong kawasan yang menyakitkan sehingga tidak terkena tilam.
 • Kurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan atau gemuk.

Sekiranya rasa sakit dan gejala bursitis lain tidak bertambah baik dengan cara mudah di atas, berjumpa doktor. Doktor boleh mencadangkan beberapa langkah rawatan berikut:

Dadah

Ubat-ubatan yang biasanya diberikan oleh doktor untuk merawat bursitis adalah:

 • Penghilang rasa sakit, seperti paracetamol dan ibuprofen. Ubat ini boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dan radang pada bursitis.
 • Antibiotik, digunakan ketika bursitis disebabkan oleh jangkitan bakteria.
 • Suntikan kortikosteroid, untuk melegakan keradangan bursa. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak berkesan apabila digunakan dalam bursitis yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Fisioterapi

Melakukan fisioterapi secara berkala untuk jangka masa tertentu dapat menguatkan otot di sekitar sendi dan bursa. Ini akan mengelakkan bursitis berulang. Jenis tindakan dan latihan yang dilakukan dalam terapi disesuaikan dengan keadaan pesakit.

Operasi

Dalam keadaan tertentu, seperti bursitis yang berulang lebih kerap dan tidak bertambah baik dengan rawatan, doktor boleh melakukan saliran (pembuangan cairan) pada bursa yang meradang. Walau bagaimanapun, pilihan rawatan ini jarang dilakukan.

Penggunaan alat bantu

Anda juga perlu menggunakan serpihan, tongkat, atau alat bantu lain untuk sementara waktu untuk mengurangkan tekanan pada kawasan sendi.

Bursitis dapat bertambah baik dengan beberapa langkah rawatan yang telah disebutkan di atas. Walau bagaimanapun, bursitis kadang-kadang boleh menjadi kronik. Ini boleh berlaku jika bursitis disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu yang tidak mendapat rawatan.

Komplikasi Bursitis

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh timbul jika bursitis tidak dirawat dengan baik, termasuk:

 • Sekiranya bursitis disebabkan oleh jangkitan, infeksi boleh merebak ke tisu sekitarnya. Keadaan ini juga boleh memburukkan lagi sakit sendi.
 • Kekakuan pada sendi, jadi pergerakan menjadi terhad. Keadaan ini boleh membuatkan pesakit tidak dapat melakukan aktiviti harian.

Pencegahan Bursitis

Bursitis dapat dicegah dengan mengelakkan penyebabnya dan faktor risiko. Beberapa perkara yang boleh dilakukan adalah:

 • Elakkan melakukan pergerakan sendi berulang dalam jangka masa yang panjang. Sekiranya boleh, ubah pergerakannya.
 • Rehat dengan kerap dan teratur, terutamanya ketika bersenam dan melakukan aktiviti yang melibatkan sendi.
 • Memanaskan badan secukupnya sebelum bersenam. Selepas bersenam, jangan lupa untuk menyejukkan badan.
 • Sekiranya anda melakukan aktiviti yang memberi tekanan pada sendi dan anggota badan anda, jangan lupa memakai alat pelindung.
 • Ikuti langkah dan teknik yang betul semasa melakukan pergerakan sukan tertentu.
 • Berhati-hati agar tidak menambah berat badan terlalu banyak.
 • Jangan memaksa diri anda melakukan aktiviti terlalu lama atau dengan intensiti yang terlalu berat untuk anda lakukan. Beristirahatlah ketika anda mula merasa letih, untuk mengelakkan kecederaan.
 • Sekiranya anda mempunyai penyakit tertentu yang boleh mempengaruhi sendi, seperti gout, penyakit autoimun, penyakit tiroid, dan diabetes, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor anda agar keadaan anda selalu dipantau.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found